Mensenrechtentulp 2015 naar IRA-Mauritania

IRA-Mauritania, een organisatie uit Mauritanië die zich inzet voor afschaffing van slavernij, ontvangt dit jaar de Mensenrechtentulp. De winnaar krijgt een bronzen beeld en € 100.000 om het werk van zijn organisatie op het gebied van mensenrechten verder te ontwikkelen. Aankomende donderdag 10 december, op de Internationale Mensenrechtendag, reikt Minister Koenders de prijs uit aan Abidine Merzough. Hij is Europees coördinator van IRA-Mauritania.

Bijdrage aan strijd tegen slavernij

De Mensenrechtentulp is de jaarlijkse mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering, bestemd voor mensenrechtenverdedigers die zich op moedige en innovatieve wijze inzetten voor de mensenrechten. IRA-Mauritania vraagt nationaal en internationaal aandacht voor slavernij en steunt slachtoffers bij de opbouw van een nieuw leven. Minister Koenders: ‘IRA-Mauritania komt op voor mensen die worden gemarginaliseerd en uitgesloten en levert zo een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen slavernij. Daarom heb ik besloten deze organisatie dit jaar de Mensenrechtentulp toe te kennen.’

Moderne slavernij

Slavernij bestaat al eeuwen in Mauritanië. De meeste slaven in het land behoren tot de Haratin, een bevolkingsgroep die in het land veelal slachtoffer is van discriminatie. Ondanks dat slavernij in 1981 in het land werd afgeschaft en sinds 2015 in de wet staat als misdaad tegen de menselijkheid, komt het in Mauritanië nog steeds meer voor dan waar ook ter wereld.

In Mauritanië leven duizenden mensen onder omstandigheden die we als moderne slavernij kunnen beschouwen. Velen groeien sinds hun geboorte op als deel van een huishouden zonder dat zij voor hun werk worden betaald. Ook worden ze vaak slecht behandeld. Bovendien kunnen ze geen grond bezitten of deelnemen aan onderwijs of politiek. Vrouwen en kinderen behoren tot de grootste groep slachtoffers, tot slavernij gedwongen vrouwen krijgen regelmatig te maken met seksueel geweld.

‘De strijd tegen slavernij in dit land vereist onze steun.’

Minister Koenders: ‘Strijden tegen onrecht is de essentie van het werk van mensenrechtenverdedigers. Ik heb Mauritanië, een prachtig land, de afgelopen jaren veel bezocht. De strijd tegen slavernij in dit land vereist onze steun. Het is verschrikkelijk om te zien hoe dit voortleeft. Ik vind het geweldig hoe IRA-Mauritania zich inzet om de slavernij uit te bannen.’

Hivos helpt winnaar bij ontwikkeling

Met het geldbedrag dat verbonden is aan de Mensenrechtentulp, kan IRA-Mauritania haar activiteiten verder ontwikkelen en versterken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken selecteerde Hivos om de winnaar daarbij te ondersteunen.