Mensenrechten zijn universeel – de weg ernaartoe niet

18 mei, 2009

 

 

 

 

Prof. Abdullahi Ahmed An-Na’im, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van Islam, secularisme en mensenrechten, pleit vanuit de Islam voor scheiding tussen kerk en staat en de universaliteit van mensenrechten. Zijn leven staat in het teken van de strijd tegen fundamentalisme. Maar An-Na’im verzet zich ook tegen het opleggen van Westerse ideologieën. Samen met moslims over de hele wereld werkt hij aan sociale verandering.

 

An-Na’Im sloot zich in de tachtiger jaren aan bij de beweging van Mahmud Muhammad Taha, die een humanistische interpretatie van de Koran voorstond. An-Na’Im belandde erdoor in de cel en werd drie jaar vastgehouden zonder enige vorm van proces. Taha werd geëxecuteerd omdat hij publiekelijk de islamitische fundamentalisten tegensprak.

 

An-Na’im gaat in discussie met Prof. Maurits Berger, auteur van veel publicaties over de Islam en de Sharia in West-Europa en de Arabische wereld. ‘Sharia, Islam tussen recht en politiek’ en ‘Islam is een sinaasappel’ zijn daar voorbeelden van. Als journalist en onderzoeker woonde hij lange tijd in het Midden-Oosten. Momenteel is hij hoogleraar ‘Islam in het Hedendaagse Westen’ aan de Universiteit Leiden.

 

Dit publieke debat vindt plaats in het kader van het Promoting Pluralism Knowledge Programme, een gezamenlijk initiatief van Hivos en het Kosmopolis Institute van de Universiteit voor Humanistiek.

 

U kunt zich hiervoor aanmelden via www.hivos.net/pluralismedebat

Wilt u meer hierover lezen, klik hier

· Wanneer: maandag 25 mei 2009, 20.00 uur

 

· Waar: Cultureel Centrum Ottone

 

· Adres: Kromme Nieuwegracht 62, Utrecht

Lees ook