Mensenrechten zijn universeel – de weg ernaartoe niet

18 mei, 2009

 

 

 

 

Prof. Abdullahi Ahmed An-Na’im, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van Islam, secularisme en mensenrechten, pleit vanuit de Islam voor scheiding tussen kerk en staat en de universaliteit van mensenrechten. Zijn leven staat in het teken van de strijd tegen fundamentalisme. Maar An-Na’im verzet zich ook tegen het opleggen van Westerse ideologieën. Samen met moslims over de hele wereld werkt hij aan sociale verandering.

 

An-Na’Im sloot zich in de tachtiger jaren aan bij de beweging van Mahmud Muhammad Taha, die een humanistische interpretatie van de Koran voorstond. An-Na’Im belandde erdoor in de cel en werd drie jaar vastgehouden zonder enige vorm van proces. Taha werd geëxecuteerd omdat hij publiekelijk de islamitische fundamentalisten tegensprak.

 

An-Na’im gaat in discussie met Prof. Maurits Berger, auteur van veel publicaties over de Islam en de Sharia in West-Europa en de Arabische wereld. ‘Sharia, Islam tussen recht en politiek’ en ‘Islam is een sinaasappel’ zijn daar voorbeelden van. Als journalist en onderzoeker woonde hij lange tijd in het Midden-Oosten. Momenteel is hij hoogleraar ‘Islam in het Hedendaagse Westen’ aan de Universiteit Leiden.

 

Dit publieke debat vindt plaats in het kader van het Promoting Pluralism Knowledge Programme, een gezamenlijk initiatief van Hivos en het Kosmopolis Institute van de Universiteit voor Humanistiek.

 

U kunt zich hiervoor aanmelden via www.hivos.net/pluralismedebat

Wilt u meer hierover lezen, klik hier

· Wanneer: maandag 25 mei 2009, 20.00 uur

 

· Waar: Cultureel Centrum Ottone

 

· Adres: Kromme Nieuwegracht 62, Utrecht

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer