Melkert en Maliki krijgen volle laag van vrouwenactiviste

17 juni, 2011

TerrorismeTijdens de conferentie suggereerde de Iraakse premier Nouri al-Maliki dat sommige Iraakse mensenrechtenactivisten terroristen zijn. Ondanks dat de premier niet het minste bewijs aandroeg om zijn beschuldigingen te onderbouwen, maakte Ad Melkert, die na de premier aan het woord was, geen woord vuil aan de verdachtmakingen. Sterker: de speciale VN gezant voor Irak benutte zijn tijd om te spreken over de flinke vooruitgang die volgens hem is geboekt op het gebied van mensenrechten in Irak.

Voor Hanaa Edwar was de maat echter vol. Ze beende naar voren, hield een poster omhoog met daarop de foto’s van gewetensgevangenen en begon een tirade. Ten overstaan van de premier en talloze hoogwaardigheidsbekleders fulmineerde ze over de arrestatie van vreedzame demonstranten in Baghdad. “Waar is het recht om te protesteren, waar is het recht van vergadering?”

De premier hoorde Edwars protest onbewogen aan alvorens zij, die eveneens excuses eiste voor zijn potsierlijke beschuldiging, door bewakers uit de zaal werd gezet.

DemonstratiesIn de Iraakse hoofdstad Baghdad wordt sinds februari wekelijks gedemonstreerd tegen de willekeur van de veiligheidsdiensten, voor meer vrijheid, meer banen, democratisering, betere publieke dienstverlening en gelijke rechten voor vrouwen en mannen. De arrestatie van de vier jongeren waarop Edwar doelde in haar moedige interventie heeft meer mensen ertoe aangezet om de straat op te gaan. De beschuldigingen van Maliki lijken een poging om demonstranten in een kwaad daglicht te stellen en hen zo de wind uit de zeilen te nemen. Tegen die achtergrond van verdachtmakingen neemt het geweld tegen demonstranten bovendien hand over hand toe.

Hanaa Edwar is directeur van de door Hivos gesteunde mensenrechtenorganisatie Al AMAL, die op tal van terreinen actief is in de Iraakse samenleving. Al AMAL zet zich onder meer in voor vrouwenrechten en participatie van vrouwen in het bestuur.

Bekijk hier een filmpje van actie van Hanaa Edwar:

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer