Melkert en Maliki krijgen volle laag van vrouwenactiviste

17 juni, 2011

TerrorismeTijdens de conferentie suggereerde de Iraakse premier Nouri al-Maliki dat sommige Iraakse mensenrechtenactivisten terroristen zijn. Ondanks dat de premier niet het minste bewijs aandroeg om zijn beschuldigingen te onderbouwen, maakte Ad Melkert, die na de premier aan het woord was, geen woord vuil aan de verdachtmakingen. Sterker: de speciale VN gezant voor Irak benutte zijn tijd om te spreken over de flinke vooruitgang die volgens hem is geboekt op het gebied van mensenrechten in Irak.

Voor Hanaa Edwar was de maat echter vol. Ze beende naar voren, hield een poster omhoog met daarop de foto’s van gewetensgevangenen en begon een tirade. Ten overstaan van de premier en talloze hoogwaardigheidsbekleders fulmineerde ze over de arrestatie van vreedzame demonstranten in Baghdad. “Waar is het recht om te protesteren, waar is het recht van vergadering?”

De premier hoorde Edwars protest onbewogen aan alvorens zij, die eveneens excuses eiste voor zijn potsierlijke beschuldiging, door bewakers uit de zaal werd gezet.

DemonstratiesIn de Iraakse hoofdstad Baghdad wordt sinds februari wekelijks gedemonstreerd tegen de willekeur van de veiligheidsdiensten, voor meer vrijheid, meer banen, democratisering, betere publieke dienstverlening en gelijke rechten voor vrouwen en mannen. De arrestatie van de vier jongeren waarop Edwar doelde in haar moedige interventie heeft meer mensen ertoe aangezet om de straat op te gaan. De beschuldigingen van Maliki lijken een poging om demonstranten in een kwaad daglicht te stellen en hen zo de wind uit de zeilen te nemen. Tegen die achtergrond van verdachtmakingen neemt het geweld tegen demonstranten bovendien hand over hand toe.

Hanaa Edwar is directeur van de door Hivos gesteunde mensenrechtenorganisatie Al AMAL, die op tal van terreinen actief is in de Iraakse samenleving. Al AMAL zet zich onder meer in voor vrouwenrechten en participatie van vrouwen in het bestuur.

Bekijk hier een filmpje van actie van Hanaa Edwar:

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer