Mazen Darwish wint Bruno Kreisky Prijs

13 juni, 2013

AfwezigDe uitreiking van de prijs vond plaats in de Statenzaal van de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek in Wenen. Yara Badir, Darwish’s vrouw, nam de prijs in ontvangst omdat hij zelf in de cel zit. Mazen Darwish en vier van zijn SCM collega’s worden beschuldigd van "het bevorderen van terroristische daden" door het Anti-terrorisme Hof in Damascus.

Een belangrijke bron van informatieDarwish werkt al verschillende jaren voor het SCM in Damascus waar hij onder andere mensenrechtenschendingen tegen journalisten documenteerde en de rapporteerde over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in Syrië. "Hij voerde campagne voor hervorming van de perswet en hield de internationale gemeenschap op de hoogte van de verdwijning van bloggers en journalisten", aldus de jury  van de Bruno Kreisky Foundation. Darwish was een belangrijke bron van informatie over de intimidatie van journalisten in Syrië en de Arabische wereld, tot tegenzin  van de repressieve Syrische autoriteiten. Het Assad-regime hield Darwish scherp in de gaten, legde hem een reisverbod op en arresteerde hem meerdere malen. 

Vreedzaam verzetMazen Darwish en zijn SCM collega’s hebben zich altijd op vreedzame wijze ingezet voor bevordering van mensenrechten en vrijheden, in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting. Daarom is Hivos er van overtuigd dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn, louter vanwege hun werk als mensenrechtenverdedigers. Samen met 18 mensenrechtenorganisaties deed Hivos op 15 mei dit jaar de oproep aan de internationale gemeenschap om de Syrische autoriteiten te bewegen, de mensenrechtenactivisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Hivos werkt sinds 2010 samen met het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM).

Lees ook