Mazen Darwish wint Bruno Kreisky Prijs

13 juni, 2013

AfwezigDe uitreiking van de prijs vond plaats in de Statenzaal van de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek in Wenen. Yara Badir, Darwish’s vrouw, nam de prijs in ontvangst omdat hij zelf in de cel zit. Mazen Darwish en vier van zijn SCM collega’s worden beschuldigd van "het bevorderen van terroristische daden" door het Anti-terrorisme Hof in Damascus.

Een belangrijke bron van informatieDarwish werkt al verschillende jaren voor het SCM in Damascus waar hij onder andere mensenrechtenschendingen tegen journalisten documenteerde en de rapporteerde over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in Syrië. "Hij voerde campagne voor hervorming van de perswet en hield de internationale gemeenschap op de hoogte van de verdwijning van bloggers en journalisten", aldus de jury  van de Bruno Kreisky Foundation. Darwish was een belangrijke bron van informatie over de intimidatie van journalisten in Syrië en de Arabische wereld, tot tegenzin  van de repressieve Syrische autoriteiten. Het Assad-regime hield Darwish scherp in de gaten, legde hem een reisverbod op en arresteerde hem meerdere malen. 

Vreedzaam verzetMazen Darwish en zijn SCM collega’s hebben zich altijd op vreedzame wijze ingezet voor bevordering van mensenrechten en vrijheden, in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting. Daarom is Hivos er van overtuigd dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn, louter vanwege hun werk als mensenrechtenverdedigers. Samen met 18 mensenrechtenorganisaties deed Hivos op 15 mei dit jaar de oproep aan de internationale gemeenschap om de Syrische autoriteiten te bewegen, de mensenrechtenactivisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Hivos werkt sinds 2010 samen met het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM).

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer