Maak in Kunduz geen gebruik van kinderarbeid

10 juni, 2011

Dat bepleit de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ bij regering en de Tweede Kamer in de aanloop naar de Werelddag Tegen Kinderarbeid op 12 juni aanstaande. Maatregelen om te voorkomen dat het Nederlandse leger medeverantwoordelijk is voor kinderarbeid zouden prima passen in de focus van de missie op het bevorderen van mensenrechten en de prioriteit die de regering in haar mensenrechtenbeleid geeft aan het bestrijden van kinderarbeid.’

Kunduz-missie kinderarbeidvrij?In maart vroeg het Kamerlid Voordewind hoe de Nederlandse regering wil voorkomen dat de Nederlandse missie in Kunduz gebruik maakt van producten die met kinder- en slavenarbeid zijn gemaakt. De regering antwoordde dat in contracten met uitvoerders een clausule over kinderarbeid wordt opgenomen. Dit antwoord is misleidend. Het gaat veelal niet om de uitvoerders, maar om de leveranciers van wie zij producten inkopen. De Kamer nam geen genoegen met het antwoord. Medio mei vroegen Kamerleden van Christen Unie, PvdA, SP en GroenLinks of een contractclausule genoeg is om kinderarbeid te bestrijden. Zij vroegen ook naar andere maatregelen zoals inspectie, betere arbeidsvoorwaarden voor volwassenen en rehabilitatie van de kinderen. Er is nog geen antwoord op de vragen.

De campagne Stop Kinderarbeid vindt dat de regering in kaart moet brengen wat de belangrijkste producten en diensten zijn die de Nederlandse missie gaat gebruiken. Dat kunnen bakstenen, voedsel, kleding, hout of materieelreparaties zijn – producten en diensten waarvan bekend is dat kinderarbeid veelvuldig voorkomt (PDF). Samen met bijvoorbeeld Unicef en de ILO kunnen de leveranciers getoetst worden op kinder- en slavenarbeid en kan zonodig een verbeterplan worden gemaakt. Ook andere landen die in NAVO/ISAF verband in Afghanistan actief zijn, kunnen daarbij worden betrokken.

Rosenthal aan zetVerder blijft de campagne Stop Kinderarbeid van mening dat Minister Rosenthal de kwestie van de zeer waarschijnlijk met kinder- en slavenarbeid gemaakte bakstenen indringend met de NAVO moet bespreken. Voorzitter van de Afghanistan Delegatie, Europarlementariër Thijs Berman, heeft daarover al op 7 april vragen aan de Commissie en de Raad gesteld. Op 8 juni antwoordde vice-voorzitter van de Europese Commissie Ashton dat zij op dit terrein geen bevoegdheid heeft.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer