Maak in Kunduz geen gebruik van kinderarbeid

10 juni, 2011

Dat bepleit de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ bij regering en de Tweede Kamer in de aanloop naar de Werelddag Tegen Kinderarbeid op 12 juni aanstaande. Maatregelen om te voorkomen dat het Nederlandse leger medeverantwoordelijk is voor kinderarbeid zouden prima passen in de focus van de missie op het bevorderen van mensenrechten en de prioriteit die de regering in haar mensenrechtenbeleid geeft aan het bestrijden van kinderarbeid.’

Kunduz-missie kinderarbeidvrij?In maart vroeg het Kamerlid Voordewind hoe de Nederlandse regering wil voorkomen dat de Nederlandse missie in Kunduz gebruik maakt van producten die met kinder- en slavenarbeid zijn gemaakt. De regering antwoordde dat in contracten met uitvoerders een clausule over kinderarbeid wordt opgenomen. Dit antwoord is misleidend. Het gaat veelal niet om de uitvoerders, maar om de leveranciers van wie zij producten inkopen. De Kamer nam geen genoegen met het antwoord. Medio mei vroegen Kamerleden van Christen Unie, PvdA, SP en GroenLinks of een contractclausule genoeg is om kinderarbeid te bestrijden. Zij vroegen ook naar andere maatregelen zoals inspectie, betere arbeidsvoorwaarden voor volwassenen en rehabilitatie van de kinderen. Er is nog geen antwoord op de vragen.

De campagne Stop Kinderarbeid vindt dat de regering in kaart moet brengen wat de belangrijkste producten en diensten zijn die de Nederlandse missie gaat gebruiken. Dat kunnen bakstenen, voedsel, kleding, hout of materieelreparaties zijn – producten en diensten waarvan bekend is dat kinderarbeid veelvuldig voorkomt (PDF). Samen met bijvoorbeeld Unicef en de ILO kunnen de leveranciers getoetst worden op kinder- en slavenarbeid en kan zonodig een verbeterplan worden gemaakt. Ook andere landen die in NAVO/ISAF verband in Afghanistan actief zijn, kunnen daarbij worden betrokken.

Rosenthal aan zetVerder blijft de campagne Stop Kinderarbeid van mening dat Minister Rosenthal de kwestie van de zeer waarschijnlijk met kinder- en slavenarbeid gemaakte bakstenen indringend met de NAVO moet bespreken. Voorzitter van de Afghanistan Delegatie, Europarlementariër Thijs Berman, heeft daarover al op 7 april vragen aan de Commissie en de Raad gesteld. Op 8 juni antwoordde vice-voorzitter van de Europese Commissie Ashton dat zij op dit terrein geen bevoegdheid heeft.

Lees ook