Lancering scholenactie Made by Kids

30 augustus, 2013

Zijn die hippe schoenen wel kinderarbeidvrij? En hoe zit het eigenlijk met dat nieuwe speelgoed, en die spelcomputer? Van 4 tot en met 15 november buigen kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 zich over deze vragen. Ze leren wat de oorzaken zijn van kinderarbeid maar ook hoe het samenhangt met de producten die wij hier kopen. De actie zal basisschoolleerlingen van dit thema bewuster maken.

ActieEn natuurlijk komen we samen in actie. Kinderen leren dat zij zélf iets kunnen doen om kinderarbeid tegen te gaan. Bijvoorbeeld door de bedrijven achter hun favoriete producten te vragen hoe zij producten kinderarbeidvrij houden. We dagen kinderen op een creatieve manier uit om hun stem te laten horen door samen actieposters te ontwerpen. Hiermee dingen de leerlingen mee naar de grote ‘Stop Kinderarbeid Award 2013’. Door mee te doen werken scholen bovendien op een leuke manier aan de leerdoelen voor het basisonderwijs.

And the winner is…Uit alle inzendingen worden vier brieven en posters gekozen. Op 20 november 2013, de Internationale dag van de Rechten van het Kind wordt bekendgemaakt welke scholen gewonnen hebben. De winnende posters zullen in het hele land te zien zijn! Als klap op de vuurpijl mogen de winnaars met de hele bovenbouw ook een gratis bezoek brengen aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Alleen al door deel te nemen ontvangt een school een mooie korting op een bezoek aan het museum.

AchtergrondEr zijn nog altijd meer dan 215 miljoen kindarbeiders op de wereld. Ze werken in fabrieken, in mijnen, in de huishouding of op het land. De kansen die wij onze kinderen kunnen bieden, krijgen zij niet. Ontwikkelingsorganisatie Hivos vindt dat alle kinderen in de wereld recht hebben om naar school te gaan. Samen met organisaties als de Algemene Onderwijsbond en Stichting Kinderpostzegels Nederland werkt Hivos met de campagne ‘Stop Kinderarbeid’ wereldwijd effectief aan de bestrijding van kinderarbeid. Maar ook hier in Nederland laten we van ons horen. Want lang niet alle producten die we hier kopen, zijn kinderarbeidvrij. Samen kunnen we dat veranderen.Basisscholen die zich aanmelden, ontvangen oktober het actiepakket. Daarin zit alle informatie die nodig is om bedrijven te kunnen aanschrijven, actieposters te ontwerpen en een eigen online actiepagina te maken.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer