Lancering Scholenactie Made by Kids

11 juni, 2013

Zijn die hippe schoenen wel kinderarbeidvrij? En hoe zit het eigenlijk met dat nieuwe speelgoed, en die spelcomputer? Van 4 tot en met 15 november buigen kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 zich over deze vragen. Ze leren wat de oorzaken zijn van kinderarbeid maar ook hoe het samenhangt met de producten die wij hier kopen.
De actie zal basisschoolleerlingen van dit thema bewuster maken.

ActieEn natuurlijk komen we samen in actie. Kinderen leren dat zij zélf iets kunnen doen om kinderarbeid tegen te gaan. Bijvoorbeeld door de bedrijven achter hun favoriete producten te vragen hoe zij producten kinderarbeidvrij houden. We dagen kinderen op een creatieve manier uit om hun stem te laten horen door samen actieposters te ontwerpen. Hiermee dingen de leerlingen mee naar de grote ‘Stop Kinderarbeid Award 2013’. Door mee te doen werken scholen bovendien op een leuke manier aan de leerdoelen voor het basisonderwijs.
 

And the winner is…Uit alle inzendingen kiest de enige echte Stop Kinderarbeid-mascotte Mr. Scribble de vier winnende brieven en posters. Op 20 november 2013, de Internationale dag van de Rechten van het Kind, zal Mr. Scribble in eigen persoon bekendmaken welke scholen gewonnen hebben. De winnende posters zullen in het hele land te zien zijn! Als klap op de vuurpijl mogen de winnaars met de hele bovenbouw ook een gratis bezoek brengen aan het  Openluchtmuseum in Arnhem. Alleen al door deel te nemen ontvangt een school een mooie korting op een bezoek aan het museum.

AchtergrondEr zijn nog altijd meer dan 215 miljoen kindarbeiders op de wereld. Ze werken in fabrieken, in mijnen, in de huishouding of op het land. De kansen die wij onze kinderen kunnen bieden, krijgen zij niet. Ontwikkelingsorganisatie Hivos vindt dat alle kinderen in de wereld recht hebben om naar school te gaan. Samen met organisaties als de Algemene Onderwijsbond en Stichting Kinderpostzegels Nederland werkt Hivos met de campagne ‘Stop Kinderarbeid’ wereldwijd effectief aan de bestrijding van kinderarbeid. Maar ook hier in Nederland laten we van ons horen. Want lang niet alle producten die we hier kopen, zijn kinderarbeidvrij. Samen kunnen we dat veranderen.

Basisscholen die zich aanmelden, ontvangen oktober het actiepakket. Daarin zit alle informatie die nodig  is om bedrijven te kunnen aanschrijven, actieposters te ontwerpen en een  eigen online actiepagina te maken.

>> Meld uw school aan

>> Lees meer over de scholenactie

Lees ook