Laat politieke gevangenen in Syrië nu vrij

27 november, 2013

Onder de politieke gevangenen bevinden zich ook Hivos-partner Mazen Darwish en vier van zijn collega’s van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression ( SCM ). Sommige van de gevangen genomen mensenrechtenactivisten worden gemarteld en in eenzame opsluiting vastgezet zonder contact met advocaten of familie. 

VreedzaamMazen Darwish en zijn SCM collega’s hebben zich altijd op vreedzame wijze ingezet om mensenrechten en vrijheden te bevorderen, in het bijzonder voor de vrijheid van meningsuiting.  De vijf zijn aangeklaagd wegens ‘aanzetten tot terroristische daden’ op basis van artikel 149 van het Syrische Wetboek van Strafrecht en artikel 8 van de Anti-Terrorisme Wet die sinds 2012 van kracht is. Wie schuldig wordt bevonden kan veroordeeld worden tot straffen van drie tot vijftien jaar cel en dwangarbeid.
 

DetentieIn de afgelopen 2,5 jaar burgeroorlog arresteerde de Syrische regering tienduizenden burgers waaronder vreedzame demonstranten, medewerkers van NGO’s en activisten, hulpverleners en journalisten, artsen en advocaten. Dit alles zonder rekening te houden met ouderdom, handicaps of ernstige medische aandoeningen. 

Het juiste momentSyrische mensenrechtenorganisaties geven aan dat duizenden gevangenen zijn gestorven in staatsgevangenissen waar de omstandigheden ver beneden internationale humanitaire normen zijn. Nu vredesonderhandelingen worden opgepakt, willen de mensenrechtenorganisaties druk uitoefenen op de verschillende partijen aan de onderhandelingstafel om de politieke gevangenen vrij te laten.

Foto: all rights reserved www.euromedrights.net

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer