Laat politieke gevangenen in Syrië nu vrij

27 november, 2013

Onder de politieke gevangenen bevinden zich ook Hivos-partner Mazen Darwish en vier van zijn collega’s van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression ( SCM ). Sommige van de gevangen genomen mensenrechtenactivisten worden gemarteld en in eenzame opsluiting vastgezet zonder contact met advocaten of familie. 

VreedzaamMazen Darwish en zijn SCM collega’s hebben zich altijd op vreedzame wijze ingezet om mensenrechten en vrijheden te bevorderen, in het bijzonder voor de vrijheid van meningsuiting.  De vijf zijn aangeklaagd wegens ‘aanzetten tot terroristische daden’ op basis van artikel 149 van het Syrische Wetboek van Strafrecht en artikel 8 van de Anti-Terrorisme Wet die sinds 2012 van kracht is. Wie schuldig wordt bevonden kan veroordeeld worden tot straffen van drie tot vijftien jaar cel en dwangarbeid.
 

DetentieIn de afgelopen 2,5 jaar burgeroorlog arresteerde de Syrische regering tienduizenden burgers waaronder vreedzame demonstranten, medewerkers van NGO’s en activisten, hulpverleners en journalisten, artsen en advocaten. Dit alles zonder rekening te houden met ouderdom, handicaps of ernstige medische aandoeningen. 

Het juiste momentSyrische mensenrechtenorganisaties geven aan dat duizenden gevangenen zijn gestorven in staatsgevangenissen waar de omstandigheden ver beneden internationale humanitaire normen zijn. Nu vredesonderhandelingen worden opgepakt, willen de mensenrechtenorganisaties druk uitoefenen op de verschillende partijen aan de onderhandelingstafel om de politieke gevangenen vrij te laten.

Foto: all rights reserved www.euromedrights.net

Lees ook