Laat je horen tegen ontbossing

Wereldwijd worden onze bossen bedreigd. Hun onmisbare biodiversiteit wordt vernietigd om plaats te maken voor veeteelt, sojateelt, de productie van palmolie, mijnbouw en andere industriële activiteiten. Dit wordt aangejaagd door de groeiende vraag naar deze producten vanuit onder andere Europa.

De Europese Unie is een belangrijke importeur van producten die ontbossing veroorzaken, maar werkt nu aan maatregelen om die wereldwijde ontbossing tegen te gaan. Daarom vraagt de Europese Commissie burgers in Europa én daarbuiten om hun mening.

Dit is je kans om de Europese Commissie te laten weten dat je je zorgen maakt over ontbossing en dat je wil dat de Europese Unie er effectieve maatregelen tegen neemt.

Laat je horen tegen ontbossing

Door hieronder je gegevens in te vullen en op de “DOE NU MEE”-knop te klikken, geef je een duidelijk signaal af. Natuurlijk kun je ook je eigen boodschap naar de Europese Commissie sturen. Ga daarvoor naar de officiële website.

 

Ja, ik vind dat de bossen van de wereld beschermd moeten worden!

Over de #Together4Forests campagne

De consumptie in Europa van producten zoals palmolie, rundvlees, soja, cacao, mais, hout en rubber veroorzaakt ongeveer 10% van de wereldwijde ontbossing. Als we een ramp willen voorkomen op het gebied van klimaat, ecologie en biodiversiteit dan moet dit stoppen. Daarom moet de Europese Unie concrete maatregelen nemen om het invoeren van producten die ontbossing veroorzaken te beperken. Daarmee worden de overgebleven bossen en andere ecosystemen gered en hersteld en worden mensenrechten van de lokale en inheemse bevolking beschermd.

Er zijn allesomvattende maatregelen, initiatieven en nieuwe wetgeving nodig om de negatieve invloed van Europa op de ecosystemen van de wereld te verkleinen. Daarom heeft een coalitie van milieuorganisaties onder aanvoering van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds de campagne #Together4Forests opgezet.

We willen zoveel mogelijk burgers mobiliseren voor de online raadpleging van de Europese Commissie. Officiële raadplegingen zijn echter vaak lang en ingewikkeld. Daarom heeft #Together4Forests de antwoorden voor je geformuleerd. Klik op de link in het bovenstaande formulier om ze te lezen.

Waarom Hivos deze campagne steunt

Hivos en onze partners werken over de hele wereld al decennia samen in de strijd tegen ontbossing en vervuiling. De grootschalige ontbossing is niet alleen een ramp voor het klimaat en ons ecosysteem, maar heeft ook enorme gevolgen voor het welzijn en de overlevingskansen van lokale gemeenschappen en inheemse volken. Én die van toekomstige generaties.

Hivos werkt samen met gemeenschappen die hun land zien verdwijnen en te maken hebben met mensenrechtenschendingen. Met ons programma Alle Ogen op de Amazone steunen we inheemse gemeenschappen in de Amazone in Brazilië, Ecuador en Peru in hun strijd tegen de vernietiging van hun leefgebied. Zij zijn cruciaal voor de duurzame bescherming van het regenwoud. We moeten hen steunen en voor elkaar en onze planeet zorgen.