Laat Egyptische activistes vrij

23 oktober, 2014

Yara Sallam, Sanaa Seif, Hanan Mustafa Mohamed, Salwa Mihriz, Samar Ibrahim, Nahid Sherif en Fikreya Mohamed worden aangeklaagd wegens het ‘bedreigen van de publieke veiligheid en het gebruik van geweld en terreur tegen burgers’, terwijl ze juist demonstreerden tegen de repressieve demonstratiewet.
 
De zeven vrouwelijke mensenrechtenverdedigers zitten vast in de Qanater gevangenis in Cairo. Twee van hen zijn in hongerstaking en verkeren in slechte gezondheid. Hun rechtszaak is al meerdere keren uitgesteld, en de eerstvolgende zitting is afgelopen week verzet naar 26 oktober. Op die dag zal er naar verwachting uitspraak worden gedaan in de zaak.
 
RepressieDe rechtszaak tegen de zeven activistes is exemplarisch voor de toenemende repressie tegen mensenrechtenorganisaties in Egypte. Het recht van burgers om hun mening te uiten, te protesteren en zich te verenigen mag niet ingeperkt worden. Daarom is deze breed gedragen roep tot vrijlating van deze zeven vrouwen ook een steunbetuiging voor alle mensenrechtenactivisten die strijden voor een democratisch en rechtvaardig Egypte.

Foto: Flickr cc some rights reserved by hannanik

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer