Laat Egyptische activistes vrij

23 oktober, 2014

Yara Sallam, Sanaa Seif, Hanan Mustafa Mohamed, Salwa Mihriz, Samar Ibrahim, Nahid Sherif en Fikreya Mohamed worden aangeklaagd wegens het ‘bedreigen van de publieke veiligheid en het gebruik van geweld en terreur tegen burgers’, terwijl ze juist demonstreerden tegen de repressieve demonstratiewet.
 
De zeven vrouwelijke mensenrechtenverdedigers zitten vast in de Qanater gevangenis in Cairo. Twee van hen zijn in hongerstaking en verkeren in slechte gezondheid. Hun rechtszaak is al meerdere keren uitgesteld, en de eerstvolgende zitting is afgelopen week verzet naar 26 oktober. Op die dag zal er naar verwachting uitspraak worden gedaan in de zaak.
 
RepressieDe rechtszaak tegen de zeven activistes is exemplarisch voor de toenemende repressie tegen mensenrechtenorganisaties in Egypte. Het recht van burgers om hun mening te uiten, te protesteren en zich te verenigen mag niet ingeperkt worden. Daarom is deze breed gedragen roep tot vrijlating van deze zeven vrouwen ook een steunbetuiging voor alle mensenrechtenactivisten die strijden voor een democratisch en rechtvaardig Egypte.

Foto: Flickr cc some rights reserved by hannanik

Lees ook