Beeld2

La Ultima Tierra

Een hutje midden in het woud ergens in Latijns-Amerika. Het lijkt vervallen, onbewoonbaar. Maar een oud stel maakt er toch gebruik van. Hun geschiedenis is onbekend, het gaat om het nu. De vrouw ligt op sterven. Om haar een laatste maaltijd te kunnen geven, kauwt de man het eten eerst en voedt haar vervolgens door haar te zoenen, als een vogel die haar kleintje voedt. En dan waakt hij bij haar in het licht van een kaars. Aan de man de taak, de volgende ochtend na de dood van de vrouw, om haar te begraven, alleen, zonder hulp van wie dan ook. Alles wat hij doet - het zoeken naar een geschikte plek, het graf voorbereiden - doet hij zorgvuldig, geduldig, alsof het hele universum over zijn schouder meekijkt.

Met La Ultima Tierra heeft Pablo Lamar een ode aan de liefde gemaakt. Zelfs na de dood manifesteert deze liefde zich, tot en met een daad die beschouwd kan worden als verrassend of hard. De film is zorgvuldig opgebouwd, op een trage manier die een minpunt had kunnen zijn ware het niet dat die opzettelijk is, om vorm te geven aan de rouw en het afscheid. De film is ook een ode aan de natuur. Van het begin tot het eind spelen de natuur en de geluiden van de natuur een belangrijke rol. Daardoor ga je de film nog meer waarderen.

De film La Ultima Tierra van Pablo Lamar is vanaf 3 februari te zien op International Film Festival Rotterdam. Na de première op woensdag is er in de foyer een Tiger Talk met de filmmaker.

Vamba Sehrif

Vamba Sherif is in Liberia geboren. Sinds 1993 woont hij in Nederland en ontpopt zich tot een succesvol schrijver. In zijn boeken koppelt hij grote thema's en politieke gebeurtenissen, zoals de burgeroorlog in Liberia of de aanslag op de Twin Towers, aan het leven van gewone mensen. Hij schreef vijf romans, waaronder De getuige (2011), Zwijgplicht (2007), Het koninkrijk van Sebah (2003) en Het land van de vaders (1999). Zijn boeken zijn uitgegeven in meerdere talen. Sherifs meeste ambitieuze roman, De Zwarte Napoleon, verscheen eind 2015. Hij werkt aan een nieuwe roman en een toneelstuk.

Tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) schrijft Sherif voor Hivos over de acht genomineerde films in de Hivos Tiger Award Competition. Hivos is hoofdsponsor van IFFR en steunt filmmakers wereldwijd.