Koloniale wetgeving weer van kracht voor LGBTs in India

12 december, 2013

In India wordt daarmee een 153 jaar oud wetsartikel (377) uit de Britse koloniale tijd weer rechtsgeldig waarin staat dat homoseksualiteit een "tegennatuurlijk delict" is. Op homoseksualiteit staat een celstraf van 10 jaar. De rechters van het Hooggerechtshof zijn van mening dat het parlement moet beslissen over de toekomst van dit wetsartikel uit het Indiase Wetboek van Strafrecht. Met de parlementsverkiezingen op komst in mei en de conservatief-nationalistische hindoe oppositie die het erg goed doet in de peilingen, valt er van de Indiase regering nu weinig te verwachten.

Jamuna Ramakrishna, Senior Advisor van het Hivos kantoor in India vertelt dat er op grote schaal wordt geprotesteerd tegen het opheffen van het homoverbod, niet alleen door de LGBT gemeenschap maar door: ”iedereen die gelooft in, en werkt aan mensenrechten, een inclusieve samenleving en pluralisme.”

Dit  bevestigt Hivos partner CREA, één van de initiatiefnemers van de kleurrijke maatschappelijke coalitie Voices against 377, die eerder met succes de afschaffing van het wetsartikel wist binnen te halen. CREA stelt dat, hoe onrechtvaardig dit nieuwe besluit van het Hooggerechtshof ook is: “de gezamenlijke strijd en het activisme voor de elementaire mensenrechten voor iedereen zal doorgaan, en met hernieuwde energie. 

Arvind Narrain is deel van het juridische team dat tegen de herwaardering van artikel 377 vocht en lid van het Alternative Law Forum, een partner van Hivos. Hij zegt in een interview dat, ongeacht deze juridische tegenslag er reeds sociale verandering heeft plaatsgevonden. Die verandering in de mentaliteit van mensen geeft hem hoop. Actievoerders en advocaten blijven strijden voor afschaffing van de wet.

Lees ook