Klimaattop begint met zwaarste orkaan ooit

12 november, 2013

UrgentieWetenschappers waarschuwen al langer dat opwarming van het zeewater door klimaatverandering kan leiden tot zwaardere stormen1.  Haiyan, de zwaarste orkaan ooit, is hiervan een triest en wrang voorbeeld. Op de klimaattop voelen politici echter niet de noodzaak om het probleem van klimaatverandering echt aan te pakken.  Reden voor de Filipijnse regeringsvertegenwoordiger op de UNFCCC, Yeb Sano om in solidariteit met de slachtoffers in hongerstaking te gaan.

Now is the time!Al tijdens de vorige VN klimaattop in Durban riep de Filipijnse onderhandelaar op tot actie: “If not us then who, if not now then when, if not here then where”. Helaas leverde Durban een minimaal resultaat. De nieuwe orkaan brengt de Filipijnse onderhandelaar er nu toe actie te forceren, hij eet niet meer tot er een betekenisvolle uitkomst is op de conferentie: "In solidarity with my countrymen who are struggling to find food back home and with my brother who has not had food for the last three days, in all due respect Mr. President, and I mean no disrespect for your kind hospitality, I will now commence a voluntary fasting for the climate. This means I will voluntarily refrain from eating food during this COP until a meaningful outcome is in sight.” Daarnaast is Yeb Sano op internet een petitie gestart.

Geen lange termijn issueOp de UNFCCC lijkt klimaatverandering een lange termijn issue maar voor mensen in ontwikkelingslanden is klimaatverandering dat niet. Zij ervaren de gevolgen nu al aan de lijve. Mensen zonder irrigatie- of waterbeheerssystemen en zonder weersverzekering tegen landbouwschade zijn de dupe van het grilliger wordende klimaat. Regen- en droge perioden zijn onvoorspelbaar geworden. Voor een boer in Kenia of op het Indonesische eiland Sumba betekent dat een slechte of verloren oogst omdat de boerenfamilie geen mogelijkheden heeft het water weg te pompen of nieuw zaaigoed aan te schaffen.

Tijd voor actieHivos roept regeringsleiders op haast te maken met emissie reductie, met financiering voor arme landen en een wereldwijd klimaatakkoord. Maar Hivos is ondertussen zelf ook aan de slag. Hivos koos jaren geleden voor een ambitieus doel: 100% duurzame energie wereldwijd.

Een groene toekomstIn de brochure “Een groene toekomst op eigen kracht” geeft Hivos aan hoe dat moet, maar ook hoe Hivos daar zelf aan bijdraagt. Irrigatie met zonnepanelen, waterkracht voor licht in het donker en biogas om schadelijke rook te voorkomen. Maar ook hier is decentrale duurzame energie opwekking de oplossing. Actie is nodig. Technisch en financieel kan het, meer orkanen zoals Haiyan moeten voorkomen worden.

 

1.Pun I.F.,I.I. Lin and M.H. Lo (2013),  Recent increase in high tropical cyclone heat potential area in the Western North Pacific Ocean., Geophys. Res. Lett., 40 ,4680–4684, doi:10.1002/grl.50548

 

Foto cc: some rights reserved Mans Unides

Lees ook