Kinderarbeid: niet in mijn tijd!

28 mei, 2014

In de traditionele zuivelfabriek Freia, op het terrein van het Openluchtmuseum, leren kinderen en ouders via het interactieve spel meer over kinderarbeid. Op de zolder van de fabriek zijn drie levensgrote industriële ketels omgebouwd tot een leerzame attractie. Kinderen en volwassenen ervaren hoe het is om als kind te moeten werken,wat je mist als je geen onderwijs hebt genoten en wat je als consument kunt doen tegen kinderarbeid. 

Hivos en het Openluchtmuseum willen met ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’ laten zien dat kinderarbeid geen noodzakelijk kwaad hoeft te zijn en niet meer van deze tijd is. De rol van onderwijs is in Nederland de afgelopen 100 jaar vanzelfsprekend geworden. Dat is het toekomstperspectief dat we voor alle kinderen wereldwijd willen.

Op 11 juni, aan de vooravond van de Internationale Dag Tegen Kinderarbeid, werd het familiespel ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’ officieel geopend door Edwin Huizing (directeur Hivos), Willem Bijleveld (directeur Nederlands Openluchtmuseum) en Albert-Jan Postma (eigenaar Freia Groep).

 

In de stoomzuivelfabriek Freia ervaren bezoekers spelenderwijs wat het betekent om als kind te moeten werken.

 

 

Leerlingen van basisschool De Hobbitstee in Leerdam beeldden tijdens de opening kinderarbeid uit zoals wij die vroeger in Nederland kenden.

 

 

Meer weten over ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’? Bekijk de uitzending van het Jeugdjournaal van 11 juni (vanaf 2:10).

 

 

 

Foto’s: Lesley Arp

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer