Kinderarbeid: niet in mijn tijd!

28 mei, 2014

In de traditionele zuivelfabriek Freia, op het terrein van het Openluchtmuseum, leren kinderen en ouders via het interactieve spel meer over kinderarbeid. Op de zolder van de fabriek zijn drie levensgrote industriële ketels omgebouwd tot een leerzame attractie. Kinderen en volwassenen ervaren hoe het is om als kind te moeten werken,wat je mist als je geen onderwijs hebt genoten en wat je als consument kunt doen tegen kinderarbeid. 

Hivos en het Openluchtmuseum willen met ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’ laten zien dat kinderarbeid geen noodzakelijk kwaad hoeft te zijn en niet meer van deze tijd is. De rol van onderwijs is in Nederland de afgelopen 100 jaar vanzelfsprekend geworden. Dat is het toekomstperspectief dat we voor alle kinderen wereldwijd willen.

Op 11 juni, aan de vooravond van de Internationale Dag Tegen Kinderarbeid, werd het familiespel ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’ officieel geopend door Edwin Huizing (directeur Hivos), Willem Bijleveld (directeur Nederlands Openluchtmuseum) en Albert-Jan Postma (eigenaar Freia Groep).

 

In de stoomzuivelfabriek Freia ervaren bezoekers spelenderwijs wat het betekent om als kind te moeten werken.

 

 

Leerlingen van basisschool De Hobbitstee in Leerdam beeldden tijdens de opening kinderarbeid uit zoals wij die vroeger in Nederland kenden.

 

 

Meer weten over ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’? Bekijk de uitzending van het Jeugdjournaal van 11 juni (vanaf 2:10).

 

 

 

Foto’s: Lesley Arp

Lees ook