In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, werkt ongeveer 50% van de kinderen tussen de 5 en 18 jaar. Zij zijn straatverkoper, werken in de huishouding of doen ander (gevaarlijk en zwaar) werk. Het aantal kindarbeiders stijgt helaas nog elk jaar en daarmee is Zimbabwe in de top tien van landen terecht gekomen waar kinderarbeid het meest voorkomt.

Kinderarbeid in Zimbabwe

Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen zoals de ingestorte economie, politieke instabiliteit en de gevolgen van hiv/aids. Voordat president Mugabe in 1980 aan de macht kwam, deed Zimbabwe het wat betreft onderwijs aan kinderen erg goed. Sinds zijn aantreden zijn door onder andere een slecht functionerend onderwijssysteem en een gebrek aan leraren (velen van hen vluchtten naar het buitenland) veel kinderen het werk in gejaagd.

Aidswezen Ongeveer een kwart van de kinderen is door aids wees geworden. Na de dood van hun ouders komen zij in andere gezinnen terecht. Daar is niet altijd veel aandacht voor hen. In sommige gevallen kunnen de kinderen zelfs helemaal nergens heen en blijven ze met broertjes en zusjes alleen achter. Zij moeten dan voor elkaar zorgen en gaan op zoek naar werk om eten te kunnen kopen.