Kijk zondag naar Pahanis Offside

15 februari, 2011

Offside vertelt het verhaal van een groep vrouwen die naar het stadion willen om een voetbalwedstrijd te bekijken. Omdat dat, zoals zoveel dingen, verboden is in Iran, verkleden de vrouwen zich als mannen zodat zij toch naar binnen kunnen. Offside is een kritische, maar tegelijkertijd lichtvoetige film over vrouwen die het niet langer pikken om buitenspel te staan.

Beroepsverbod
Pahani mag de komende twintig jaar Iran niet verlaten, films maken noch interviews geven, feitelijk een beroepsverbod. De filmmaker geldt als een vooraanstaande onafhankelijke regisseur in Iran. In 2007 lauwerde Hivos hem met de Cinema Unlimited Award op het Movies that Matter festival in Amsterdam. De cineast kon destijds de prijs nog zelf in ontvangst nemen.

Binnen de internationale filmwereld is momenteel veel aandacht voor Panahi. Het International Filmfestival Rotterdam protesteerde tegen zijn opsluiting. De ‘Berlinale’, het Berlijnse filmfestival, toonde Offside, Panahi’s film uit 2005, en stelde zijn arrestatie uitvoerig aan de orde. Er is een internationale petitieactie gestart voor de onmiddellijke vrijlating van Jafar Panahi. Iedereen die Pahani wil steunen kan de petitie hier tekenen.

.

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer