Kijk zondag naar Pahanis Offside

15 februari, 2011

Offside vertelt het verhaal van een groep vrouwen die naar het stadion willen om een voetbalwedstrijd te bekijken. Omdat dat, zoals zoveel dingen, verboden is in Iran, verkleden de vrouwen zich als mannen zodat zij toch naar binnen kunnen. Offside is een kritische, maar tegelijkertijd lichtvoetige film over vrouwen die het niet langer pikken om buitenspel te staan.

Beroepsverbod
Pahani mag de komende twintig jaar Iran niet verlaten, films maken noch interviews geven, feitelijk een beroepsverbod. De filmmaker geldt als een vooraanstaande onafhankelijke regisseur in Iran. In 2007 lauwerde Hivos hem met de Cinema Unlimited Award op het Movies that Matter festival in Amsterdam. De cineast kon destijds de prijs nog zelf in ontvangst nemen.

Binnen de internationale filmwereld is momenteel veel aandacht voor Panahi. Het International Filmfestival Rotterdam protesteerde tegen zijn opsluiting. De ‘Berlinale’, het Berlijnse filmfestival, toonde Offside, Panahi’s film uit 2005, en stelde zijn arrestatie uitvoerig aan de orde. Er is een internationale petitieactie gestart voor de onmiddellijke vrijlating van Jafar Panahi. Iedereen die Pahani wil steunen kan de petitie hier tekenen.

.

Lees ook