Keniaanse verdachte ICC bedreigt activist

23 december, 2010

Wafula en Arap Sang kawamen elkaar dinsdag toevallig tegen in de Keniaanse stad Eldoret, waarna een woordenwisseling volgde. Wafula beschuldigt Arap Sang ervan hem tijdens deze ontmoeting te hebben bedreigd en geïntimideerd. Wafula is hoofd van het Center for Human Rights and Democracy (CHRD). Een woordvoerder laat weten zich ernstige zorgen te maken over de veiligheid van Wafula.

De zes van Ocampo
Hoofdaanklager Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft de rechters van het hof op 15 december, na twee jaar onderzoek, verzocht om zes Kenianen aan te klagen voor misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, vervolging en verkrachting. Behalve Arap Sang worden vooraanstaande Kenianen al de minister van financiën en vicepremier Uhuru Kenyatta en minister van industrialisatie Henry Kosgey verdacht.

De zes verdachten worden in verband gebracht met de ernstige ongeregeldheden in de nasleep van de presidentsverkiezingen in Kenia in 2007. Meer dan duizend mensen vonden de dood toen strijdende partijen elkaar met machinegeweren, machetes en pijl en boog te lijf gingen. Joshua Arap Sang wordt onder andere verdacht van het mobiliseren van het geweld tegen aanhangers van de oppositie.

Foto: Joshua Arap Sang

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer