Keniaanse superzus Serious Request

18 december, 2013

Het Keniaanse superzusje van Serious Request heeft haar doel gehaald. Zes dagen aandacht voor de positie van meisjes en jonge vrouwen en 16.000 verzamelde pakjes maandverband, ruim meer dan de beoogde 12.000. Daarmee kunnen 1000 meisjes een jaar lang zonder maandelijkse onderbrekingen naar school.  

"Dit initiatief gaat over de emancipatie van Keniaanse meiden. We zijn  er trots op in de voorhoede te zitten van die beweging. We willen het  hebben over waardigheid, over vertrouwen in onze meiden en over hoe we  hun potentieel kunnen benutten," zegt Maria Mbeneka, bestuurder van  Ghetto Radio.

Empowering girlsSerious Request Kenia 2013 stond in het  teken van de positie van meisjes en jonge vrouwen. Dankzij de actie was  er aandacht voor problemen die anders onderbelicht blijven zoals geweld, verkrachting en  tienerzwangerschap. Luisteraars konden meehelpen door pakjes maandverband op te halen die op openbare scholen gedistribueerd zullen worden. Veel meisjes in Kenia kunnen tijdens hun menstruatie niet naar school. Ook krijgen de  meiden voorlichting en is er aandacht voor de problemen waarmee meisjes  en jonge vrouwen kampen.

Giel Beelen had dagelijks contact met de “superzussen” in Nairobi. Net als bij de vorige edities stonden van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht feestende toeschouwers bij het Keniaanse glazen huis.

 

GhettoradioDe actie gaat over een serieus probleem – maar er  was natuurlijk ook volop spektakel. Neem een kijkje op de website van Ghettoradio om terug te blikken. Hivos is sponsor van Serious Request Nairobi en werkt al jaren samen met Ghettoradio, de organisator van de actie in Kenia. Het radiostation staat bekend als voorvechter voor persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en loopt voorop als het gaat om emancipatie van vrouwen en minderheden.

Video van de finale in Kenia

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer