Kenia: met zn duizenden in de rij voor de stembus

4 maart, 2013

Na het doemscenario van vijf jaar geleden is de angst voor een nieuwe geweldsuitbarsting gegrond in Kenia. Tijdens het geweld van de vorige verkiezingen lieten meer dan 1200 mensen het leven en raakten 500.000 mensen ontheemd. Het online platform Uchaguzi (dit betekent verkiezingen in het Swahili) geeft actueel inzicht in mogelijke brandhaarden opdat autoriteiten direct in actie kunnen komen.
 

Op de kaart Het epicentrum voor deze vernieuwende vorm van verkiezingswaarneming is de IHub in Nairobi. In dit medialab komt een technisch team samen met verkiezingswaarnemers, juristen en mensenrechtendeskundigen om de honderden Tweets, Facebookpost, e-mails en sms-jes te verwerken. Onafhankelijke deskundigen analyseren dit soort meldingen die vervolgens exact op de kaart worden weergegeven:

Live #uchaguzi

Hivos is nauw betrokken bij dit initiatief om de verkiezingen eerlijk en vreedzaam te laten verlopen. Het is een prototype voorbeeld van hoe ICT toepassingen kunnen bijdragen aan democratisering.

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer