Kazachstaanse mensenrechtenactivist Yevgeni Zhovtis veroordeeld voor doodslag. Hivos roept op tot een eerlijk proces.

9 september, 2009

De heer Zhovtis heeft de morele verantwoordelijkheid voor het fatale ongeluk op zich genomen –niet de criminele verantwoordelijkheid- en heeft de nabestaanden van Kanat Moldabaev US$15,000 aangeboden als compensatie voor hun verlies. De nabestaanden hebben dat aanbod aangenomen. Afgelopen vrijdag veroordeelde de rechtbank hem na een kort proces tot gevangenisstraf.

 

Het zojuist opgerichte Committee to Protect Yevgeny Zhovtis heeft verklaard er zeker van te zijn dat de veroordeling van Zhovtis onwettig en politiek gemotiveerd is. Zij beschouwen hem als een politieke gevangene.

 

Ook Hivos heeft de indruk dat Yevgeni Zhovtis veroordeeld is na een politiek gemotiveerd, oneerlijk proces, en dat de rechtbank eigenlijk dit auto-ongeluk heeft gebruikt om hem te straffen voor zijn werk – voor het feit dat Zhovtis al twee decennia lang één van de meest toonaangevende mensenrechtenactivisten in Kazachstan is en voor het bekritiseren van de overheid op verschillende gelegenheden.

Deze veroordeling van Zhovtis zou in een patroon passen. In het verleden is KIBHR al geconfronteerd geweest met een mysterieuze brandstichting in het hoofdkantoor, boetes en reputatieschade na uitgebreide belastingcontroles, en een veroordeling van medewerkers op basis van gefabriceerde politieke processen (zoals Sergei Duvanov). De rechterlijke macht is niet onafhankelijk in Kazachstan.

 

Hivos is sinds 1993 in nauw contact met Yevgeni Zhovtis. Hivos ondersteunt de NGO KIBHR sinds 2000. Zhovtis’ reputatie staat als een huis. Veel internationale organisaties en ambassades in Kazachstan gebruiken zijn analyses van de binnenlandse situatie en vragen zijn adviezen. Media vragen hem vaak naar zijn mening over ontwikkelingen.

Hivos betreurt de dood van Kanat Moldabaev en wenst zijn familie en vrienden alle sterkte toe. Tegelijkertijd veroordeelt Hivos het vonnis tegen Yevgeni Zhovtis en roept op tot een eerlijk proces.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer