Kazachstaanse mensenrechtenactivist Yevgeni Zhovtis veroordeeld voor doodslag. Hivos roept op tot een eerlijk proces.

9 september, 2009

De heer Zhovtis heeft de morele verantwoordelijkheid voor het fatale ongeluk op zich genomen –niet de criminele verantwoordelijkheid- en heeft de nabestaanden van Kanat Moldabaev US$15,000 aangeboden als compensatie voor hun verlies. De nabestaanden hebben dat aanbod aangenomen. Afgelopen vrijdag veroordeelde de rechtbank hem na een kort proces tot gevangenisstraf.

 

Het zojuist opgerichte Committee to Protect Yevgeny Zhovtis heeft verklaard er zeker van te zijn dat de veroordeling van Zhovtis onwettig en politiek gemotiveerd is. Zij beschouwen hem als een politieke gevangene.

 

Ook Hivos heeft de indruk dat Yevgeni Zhovtis veroordeeld is na een politiek gemotiveerd, oneerlijk proces, en dat de rechtbank eigenlijk dit auto-ongeluk heeft gebruikt om hem te straffen voor zijn werk – voor het feit dat Zhovtis al twee decennia lang één van de meest toonaangevende mensenrechtenactivisten in Kazachstan is en voor het bekritiseren van de overheid op verschillende gelegenheden.

Deze veroordeling van Zhovtis zou in een patroon passen. In het verleden is KIBHR al geconfronteerd geweest met een mysterieuze brandstichting in het hoofdkantoor, boetes en reputatieschade na uitgebreide belastingcontroles, en een veroordeling van medewerkers op basis van gefabriceerde politieke processen (zoals Sergei Duvanov). De rechterlijke macht is niet onafhankelijk in Kazachstan.

 

Hivos is sinds 1993 in nauw contact met Yevgeni Zhovtis. Hivos ondersteunt de NGO KIBHR sinds 2000. Zhovtis’ reputatie staat als een huis. Veel internationale organisaties en ambassades in Kazachstan gebruiken zijn analyses van de binnenlandse situatie en vragen zijn adviezen. Media vragen hem vaak naar zijn mening over ontwikkelingen.

Hivos betreurt de dood van Kanat Moldabaev en wenst zijn familie en vrienden alle sterkte toe. Tegelijkertijd veroordeelt Hivos het vonnis tegen Yevgeni Zhovtis en roept op tot een eerlijk proces.

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer