Kazachse mensenrechtenactivist Zhovtis vrijgelaten

15 februari, 2012

Oneerlijk proces Op 4 september 2009 werd Yevgeni Zhovtis veroordeeld tot vier jaar  strafkamp voor “doodslag met een voertuig” vanwege een auto ongeluk met dodelijke afloop in juli 2009. Mensenrechtenactivisten uit de hele wereld, en ook Hivos, zijn van mening dat dit een politiek en oneerlijk proces was om Zhovtis te straffen voor zijn jarenlange mensenrechtenwerk en kritiek op de overheid. Internationaal en nationaal protestacties hebben geen zin gehad. Zhovtis wordt algemeen beschouwd als politieke gevangene.

Prominent activist Al sinds begin jaren negentig is Yevgeni Zhovtis een van de meest prominente en invloedrijke mensenrechtenactivisten in Kazachstan. Hij is directeur van het Kazakhstan International Bureau for Human Rights and Rule of Law (KIBHR), van 2000 tot 2009 een partnerorganisatie van Hivos, maar was daarnaast actief in heel veel andere functies, zowel in Kazachstan als internationaal. Hivos werkte al sinds 1993 met Zhovtis samen.

Awards Yevgeni Zhovtis is enkele malen onderscheiden voor zijn mensenrechtenwerk. In oktober 2011 ontving hij de “For Courage in the Fight For Freedom" Award 2011, in absentia uitgereikt op het One World Kyrgyzstan international film festival in Bishkek. Dat filmfestival is georganiseerd door mensenrechtencentrum ‘Citizens Against Corruption’, met steun van Hivos. Daarvoor is hij onder meer onderscheiden met de USA and European Union Democracy and Civil Society Award (1998), de International League for Human Rights Award (1999), de International Helsinki Federation Recognition Award (2005), de Friedrich Ebert Stiftung Human Rights Award (2007), en de Norwegian Helsinki Committee Sakharov Freedom Award (2010).

 Hivos is zeer verheugd over dit nieuws en feliciteert Yevgeni Zhovtis, zijn familie en de staf van KIBHR met zijn vrijlating.

Kazakhstan: Jailed Human Rights Defender Amnestied

Lees ook