Kampioenen van Transparantie

21 juni, 2013

John Githongo, de voormalige Keniaanse ‘anti-corruptie tsaar’, Juliana Rotich van Making all Voices Count-partner Ushahidi en Nobelprijswinnares Tawakul Karman behoorden eveneens tot de selecte groep. Zij drongen er bij de Britse premier op aan om transparantie hoog op de agenda te houden. Concreet bepleitten ze maatregelen om belastingontwijking, die lagelonenlanden zwaar benadeelt, tegen te gaan. Daarnaast ijverde de groep voor een openbaar ‘bedrijvenregister’ om het probleem van corruptie in de hand werkende geheime bedrijven aan te pakken.

Als geen ander weet Rajani duidelijk te maken hoe transparantie en openbaarheid van overheidsinformatie levens van mensen kan veranderen. “Informatie is macht. Macht om leiders ter verantwoording te kunnen roepen en corruptie aan te pakken”, zei hij na afloop van de bijeenkomst. “Ik heb Cameron, als deelnemer aan de G8, gevraagd om veel meer werk te maken van openheid om geldstromen te kunnen volgen. De G8 landen moeten beginnen met het op orde brengen van hun eigen huis, en het aanpakken van belastingparadijzen die grote vissen in staat stellen om belasting te blijven ontwijken. Alleen dan krijgen landen zoals Tanzania de kans om hun publieke middelen maximaal te gebruiken om aan armoede te ontsnappen.” 

Transparantie kan het verschil maken tussen wel of geen lesboeken in de klas, tussen wel of geen toegang tot schoon drinkwater. Transparantie maakt dat politici en bestuurders aan hun beloftes gehouden kunnen worden. Burgers willen steeds vaker weten wat overheden doen met belastinggeld; essentieel om overheden te dwingen tot betere prestaties te komen. Hivos steunt burgers daar actief in.

Foto cc copyright The Prime Minister’s Office

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer