Kameroenese homo-activist vermoord

17 juli, 2013

Lembembe was een van de bekendste homo-activisten van Kameroen. Hij was directeur van de organisatie CAMFAIDS en zette zich al jaren in om het geweld tegen homoseksuelen in zijn land te stoppen. Op 1 juli sprak hij zich nog fel uit over de invallen bij organisaties die zich inzetten voor gelijke rechten. Hij benoemde toen het klimaat van haat dat zich uitstrekt tot in de bovenste overheidslagen van Kameroen en het feit dat homohaters straffeloos misdaden kunnen plegen.

Wie Lembembe heeft vermoord is nog onbekend, maar ingewijden achten een verband met zijn werk voor homorechten aannemelijk. Binnen de LGBT-gemeenschap heerst, naast het verdriet, diep respect voor zijn moedige werk in een land waar de haat tegen homo’s extreem is. Op homoseksualiteit staat een gevangenisstraf van vijf jaar in Kameroen.

David KatoDeze brute moord doet terugdenken aan David Kato, de vooraanstaande Oegandese homo-activist die in 2011 werd vermoord. Net als in Kameroen is het geweld tegen LGBT’s ook in andere Afrikaanse landen hevig. Activisten die strijden voor homorechten in Afrika verdienen onze steun. In meer dan 30 Afrikaanse landen is homoseksualiteit strafbaar, in 3 landen staat er zelfs de doodstraf op.

Wanted for LoveDe dood van Lembembe bewijst dat de strijd voor homorechten nog lang niet gestreden. Hier in Nederland vragen Human Rights Watch en Hivos deze zomer gezamenlijk aandacht voor het moedige werk van homo-activisten in Afrika. Lees meer over Wanted for Love en hoe je steun kunt betuigen voor homorechten in Afrika.

Lees ook