Je lichaam beslist, voelt en spreekt

14 augustus, 2013

Dertig lesbische en biseksuele vrouwen werkten in zes workshops toe naar hun persoonlijke uiting voor het Boliviaanse publiek met behulp van bodypaint en fotografie. Het resultaat is een indrukwekkende en mooie expositie van dappere en sterke vrouwen. Het project draagt bij aan de persoonlijke en emotionele ontwikkeling van biseksuele en lesbische vrouwen en wil bewustwording in de Boliviaanse maatschappij bewerkstelligen om zo bij te dragen aan een open en vrije maatschappij die seksuele diversiteit erkent en respecteert.

LiefdeDe door Hivos gefinancierde expositie richt zich op het positieve: we zijn allemaal mens, we hebben allemaal een lichaam, we zijn allemaal divers en uniek, we hebben allemaal dezelfde rechten, en we zoeken allemaal hetzelfde: Liefde. Liefde voor jezelf, om te kunnen zijn wie je bent, en liefde voor de ander.

Het publiekDe kunstwerken waren op verschillende plekken in de stad Cochabamba te zien om zo een zo groot mogelijk publiek te bereiken. De meerderheid van de bezoekers reageerde positief en was vooral te spreken over de manier waarop kunst is gebruikt om nieuwe inzichten te geven.
 
MachocultuurHomoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders worden in Bolivia op grote schaal gediscrimineerd. Onder invloed van religie en een diepgewortelde machocultuur staat het merendeel van de Boliviaanse samenleving negatief tegenover seksuele diversiteit. De Boliviaanse LGBT beweging vecht al decennia voor de rechten van lesbiennes, homo’s, bi- en transseksuelen.

Project & info: Ineke Bijl. Fotografie: Mayra Ovando. Bodypaint: Alejandra Barea.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer