Je lichaam beslist, voelt en spreekt

14 augustus, 2013

Dertig lesbische en biseksuele vrouwen werkten in zes workshops toe naar hun persoonlijke uiting voor het Boliviaanse publiek met behulp van bodypaint en fotografie. Het resultaat is een indrukwekkende en mooie expositie van dappere en sterke vrouwen. Het project draagt bij aan de persoonlijke en emotionele ontwikkeling van biseksuele en lesbische vrouwen en wil bewustwording in de Boliviaanse maatschappij bewerkstelligen om zo bij te dragen aan een open en vrije maatschappij die seksuele diversiteit erkent en respecteert.

LiefdeDe door Hivos gefinancierde expositie richt zich op het positieve: we zijn allemaal mens, we hebben allemaal een lichaam, we zijn allemaal divers en uniek, we hebben allemaal dezelfde rechten, en we zoeken allemaal hetzelfde: Liefde. Liefde voor jezelf, om te kunnen zijn wie je bent, en liefde voor de ander.

Het publiekDe kunstwerken waren op verschillende plekken in de stad Cochabamba te zien om zo een zo groot mogelijk publiek te bereiken. De meerderheid van de bezoekers reageerde positief en was vooral te spreken over de manier waarop kunst is gebruikt om nieuwe inzichten te geven.
 
MachocultuurHomoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders worden in Bolivia op grote schaal gediscrimineerd. Onder invloed van religie en een diepgewortelde machocultuur staat het merendeel van de Boliviaanse samenleving negatief tegenover seksuele diversiteit. De Boliviaanse LGBT beweging vecht al decennia voor de rechten van lesbiennes, homo’s, bi- en transseksuelen.

Project & info: Ineke Bijl. Fotografie: Mayra Ovando. Bodypaint: Alejandra Barea.

Lees ook