Jatropha voor ontwikkeling: na de hype

18 december, 2013

Binnen het Hivos Green Entrepreneurship programma zijn afgelopen jaren pilotprojecten uitgevoerd met Jatropha. Het doel was om extra inkomen voor kleinschalige boeren te stimuleren en te kijken of die gewassen gebruikt kunnen worden voor energie (motoren /biofuels) en andere doeleinden zoals zeep en medicijnen. De uitkomsten zijn geëvalueerd en gecombineerd met andere studies en ervaringen met Jatropha.  

WaardeIn het boek Jatropha for Local Development, After the Hype wordt uitgebreid ingegaan op de ervaringen met Jatropha productie door kleinschalige producenten. De uitkomsten laten zien dat Jatropha niet dé oplossing is voor alle problemen van boeren in ontwikkelingslanden, maar waar genoeg land en arbeid voorradig is kan Jatropha op kleine schaal nog wonderen verrichten.

Enkele conclusies over Jatropha:
– kan de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen stimuleren,
– kan de lokale economie stimuleren,
– is geschikt voor kleinschalige producenten,
– mits goed beheerd in juiste klimaatcondities
– mits gecombineerd (de eerste jaren) met voedselgewassen,
– mits kosten voor arbeid en land laag zijn,
– mits verwerkt tot meerdere producten.

 

 

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer