Responsive image

Istanbul 10 vrijgelaten, Hivos erg opgelucht

26 oktober, 2017

Na een zitting van meer dan twaalf uur heeft de Turkse rechter woensdagavond geoordeeld dat twee mensenrechtentrainers en zes mensenrechtenactivisten, behorend bij de zogeheten Istanbul 10*, in vrijheid hun proces mogen afwachten.

Hivos is opgelucht dat de trainers Ali Gharavi en Peter Steudtner en de anderen na een hechtenis van bijna vier maanden eindelijk terug kunnen naar huis, naar hun familie.

“Dit is voor alle betrokkenen een enorme ontlading. 113 dagen is een team van familie, vrienden, advocaten en collega’s fulltime bezig geweest met deze zaak. Dat het gelukt is ze vrij te krijgen is geweldig. Niettemin baart het verdere verloop van het proces en de mensenrechtensituatie in Turkije in het algemeen ons nog altijd grote zorgen”, zegt algemeen directeur Edwin Huizing van Hivos in een reactie.

Arrestatie

Gharavi, Steudtner en de acht mensenrechtenactivisten, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije Idil Eser waren op 5 juli gearresteerd op een eiland voor Istanbul tijdens een door Hivos gefinancierde routine training voor online veiligheid en informatie-management. De mensenrechtenverdedigers hebben allemaal de Turkse nationaliteit. De twee trainers komen respectievelijk uit Zweden en Duitsland.

De ‘Istanbul 10’ zaten bijna vier maanden vast in de gevangenis in Turkije. Ze hebben eerst twee weken in hechtenis moeten wachten op de aanklacht, die luidde dat zij hulp hadden verschaft aan een terroristische organisatie zonder daarvan lid te zijn. Absurd is de aanklacht genoemd door Amnesty en Hivos. Enige weken geleden maakte de Turkse aanklager tot onze ontzetting bekend dat hij een gevangenisstraf eiste van 15 jaar. “Ik heb mijn werk de afgelopen twintig jaar in dienst gesteld van mensenrechten, geweldloosheid en vredesopbouw”, verklaarde Steudtner gisteren tijdens de zitting.

De zaak nam gisteravond een onverwachte wending toen diezelfde aanklager vrijlating in afwachting van het proces bepleitte. “Ze kunnen dus nog altijd worden veroordeeld”, zegt Huizing.

Hivos heeft herhaaldelijk om onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating gevraagd, en de Nederlandse, Zweedse en Duitse autoriteiten verzocht al het mogelijke te doen om de vrijlating van alle gevangenen te bespoedigen. “Het is voor ons onbegrijpelijk dat de eis door de rechter niet van tafel is geveegd.”

Namen

*Het gaat om Idil Eser (Amnesty International), vijf andere mensenrechtenverdedigers, namelijk İlknur Üstün (Women’s Coalition), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem,(Citizens Assembly), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Veli Acu (Human Rights Agenda Association) en de twee trainers Peter Steudtner and Ali Gharavi.

Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association) en Şeyhmuz Özbekli (advocaat) waren eerder op borgtocht vrijgelaten. Taner Kilic, de voorzitter van Amnesty Turkije zit nog altijd in de gevangenis in Turkije.

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer