Is Zimbabwe klaar om te kiezen?

31 juli, 2013

Eerste stemrondeHet ZDI-rapport bespreekt of de instituties klaar zijn voor de verkiezingen. Zij keken naar de registratie van kiezers en naar de stemronde voor officials van 14 en 15 juli jl. waarin politieagenten en leden van de kiesbureaus de mogelijkheid kregen om hun stem uit te brengen. Naast dit rapport zijn er meerdere publicaties verschenen om de wereld op de hoogte te brengen over het verkiezingsproces in Zimbabwe. De conclusies in het ZDI-rapport vertegenwoordigen niet de visie van Hivos.

Is de kiescommisie er klaar voor?Volgens het rapport was de registratie van kiezers zo chaotisch dat het duizenden mensen niet lukte om zich te registeren. Het lukte de Kiescommissie van Zimbabwe (ZEC) niet om voldoende bekendheid te geven aan de mogelijkheid om te registreren bij mobiele registratiekantoren. Daarnaast waren deze kantoren niet volledig uitgerust waardoor potentiële kiezers onverrichter zake naar huis gingen.

Tijdens de stemronde voor leden van stembureaus en de politie ging het mis. De administratie van de stembureaus liet veel te wensen over en duizenden konden hun stem niet uitbrengen doordat de stembiljetten te laat aan de stembureaus geleverd waren.

Minder geweldAan de andere kant benadrukt het rapport dat er in vergelijking met de verkiezingen van 2008, in de aanloop naar de verkiezingen veel minder politiek gemotiveerd geweld is geweest, maar voegt eraan toe dat de afwezigheid van geweld niet hetzelfde is als vrije en eerlijke verkiezingen.

De wereld kijkt toeDe laatste Zimbabwaanse verkiezingen (in 2008) werden ontsierd door geweld en geruchten over wijdverbreide verkiezingsfraude. De wereld kijkt dan ook aandachtig toe hoe het er deze verkiezingsronde aan toe zal gaan. De regerende ZANU (PF)-partij onder leiding van Robert Mugabe weigert Europese en Amerikaanse verkiezingswaarnemers. De partij beschuldigt westerse waarnemers van het nastreven van een verandering van regime. Een waarnemersmissie van de Southern African Development Community (SADC) is wel toegelaten tijdens de verkiezingen.

Foto copyright Annie Mpalume / ZAFP

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer