Iraanse vrouwenrechtenactiviste Shadi Sadr ontvangt vandaag de Nederlandse Mensenrechtentulp

9 november, 2009

Shadi Sadr is meermaals gearresteerd en uitgebreid verhoord over haar rol als mensenrechtenverdediger/ vrouwenrechtenactivist en over de financiering van haar werk door Europese NGO’s. Deze financiering kreeg ze toentertijd met expliciete toestemming van de Iraanse autoriteite. Maar in het politieke klimaat onder president Mahmud Ahmadinejad (sinds 2005) worden civil society activisten met steun van westerse NGO’s neergezet als marionetten van de vermeende westerse politieke agenda van regime change.

Ook is Sadr (1974) is een bekende advocaat, journalist en vrouwenrechtenactivist. In haar indrukwekkende carrière heeft ze gewerkt aan verschillende onderwerpen,die allemaal te maken hebben met vrouwenrechten. Voorbeelden zijn geweld tegen vrouwen tegen gaan, verbeterde wetgeving ten gunste van vrouwen, steniging en vrouwen in gevangenissen. In rechtshulpcentrum Raahi gaven Shadi Sadr en een tiental adviseurs gratis juridisch advies aan vrouwen over zaken als scheiding, voogdij en erfenis. Als advocaat heeft Shadi Sadr ook vrouwen en activisten in de rechtzaal verdedigd.

Hivos beschouwt de Mensenrechtentulp als een erkenning van Shadi Sadr’s buitengewone moed. Het zal haar steunen in haar werk en bijdragen aan haar persoonlijke veiligheid. Maar Shadi Sadr staat niet alleen in deze moeilijke strijd. Het toekennen van de Mensenrechtentulp aan een Iraanse vrouwenrechtenactivist kan ook gezien worden als erkenning en steun aan de strijd van alle mannen en vrouwen in Iran, die strijden voor gelijke rechten. Hivos hoopt dat alle onderdrukte en gemarginaliseerde vrouwen wereldwijd moed krijgen van het toekennen van deze prestigieuze prijs aan Shadi Sadr en hun strijd voor gelijke rechten doorzetten.

Dit is een samenvatting van het artikel dat Marcel van der Heijden, Programme Officer Mensenrechten en Democratisering bij Hivos, schreef over Shadi Sadr. Het gehele artikel is hieronder te downloaden.

Foto’s: Shahrzad News

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer