Iraanse Shadi Sadr ontvangt International Women of Courage Award

5 maart, 2010

De prijs wordt sinds maart 2007 jaarlijks uitgereikt aan tien vrouwen voor het tonen van uitzonderlijke moed en leiderschap in hun strijd voor de verbetering van de rechten van vrouwen. Het is de enige prijs binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten die specifiek is gericht op buitengewoon vrouwelijk leiderschap.

Uit het persbericht van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken:
“These ten women have overcome personal adversity, threats, arrest, and assault to dedicate themselves to activism for human rights,” said Melanne Verveer, the State Department’s first ever Ambassador-at-Large for Global Women’s Issues. “From striving to give more voice to politically underrepresented women in Afghanistan to documenting human rights abuses in Zimbabwe, these heroic individuals have made it their life’s work to increase freedom and equality in the world.”

Shadi Shadr en Women Inc
Op 6 maart neemt Shadi Sadr deel aan Women Inc op uitnodiging van Hivos. Zij zal spreken over de voortrekkersrol van vrouwen en vragen beantwoorden over de Iraanse documentaire ‘Women in Shroud’.

Sadr vertegenwoordigde door steniging ter dood veroordeelde vrouwen, mensenrechtenverdedigers en journalisten die vanwege hun overtuigingen door het Iraanse regime werden vervolgd. Zij is oprichtster en directeur van Raahi, een organisatie die juridisch advies verstrekte aan vrouwen die hulp vroegen op het gebied van echtscheiding, voogdij en huiselijk geweld. Deze vrouwen liepen tegen de grenzen aan van het Iraanse rechtssysteem.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos ondersteunde Raahi vanaf 2004, tot de organisatie in 2007 door de Iraanse autoriteiten gesloten werd. Shadi Sadr is verscheidene malen gearresteerd en vastgehouden voor verhoor zonder duidelijke aanklacht. De intimidatie door de Iraanse overheid heeft Sadr niet verhinderd door te gaan met haar strijd voor de rechten van vrouwen in Iran.

Discriminatie van vrouwen in Iran
Discriminerende wetgeving op het gebied van echtscheiding en voogdij, steniging van vrouwen, recht op polygamie voor mannen, kindhuwelijken, het zijn slechts een paar voorbeelden van discriminatie van vrouwen in Iran. Juist vanwege deze praktijken, strijden veel mannen en vrouwen in Iran voor gelijke rechten. Activisten die zich inzetten voor de rechten van vrouwen worden in Iran actief vervolgd, opgesloten en geïntimideerd. Het toekennen van deze prijs aan een Iraanse vrouwenrechtenverdediger is een erkenning voor de strijd van alle mannen en vrouwen in Iran voor gelijke rechten.

Meer info:

> Secretary Clinton Announces the Winners of the Secretary’s 2010 International
> Shadi Sadr wint Tulip Award

> Shadi Sadr op Women Inc

> Hivos op zwarte lijst Iran

Lees ook