Iraanse mensenrechtenactiviste Shadi Sadr naar Nederland

24 mei, 2012

Zelf is ze ook een aantal keer opgepakt, geslagen en opgesloten, tot de situatie in 2010 zo gevaarlijk voor haar werd dat ze naar Europa is gevlucht. Op 17 mei 2010 is ze, in afwezigheid, door de Iraanse rechtbank veroordeeld tot 6 jaar gevangenis en 74 zweepslagen voor “het handelen tegen de nationale orde en veiligheid”. Shadi Sadrs werk is van grote betekenis voor velen, onder andere vanwege haar inzet voor de Stop Stoning Forever campagne. Ook vraagt ze aandacht voor verkrachting van vrouwen in Iraanse gevangenissen. Ze is beloond met verschillende awards, zoals de Ida B. Wells Award voor moed in journalistiek en de Nederlandse Mensenrechtentulp.

Tijdens het bezoek 29, 30 en 31 mei bezoekt Shadi Nederlandse politici om aandacht te vragen voor de situatie in Iran en het werk dat haar organisatie Justice for Iran doet. Specifieke onderwerpen zijn steniging en de EU sancties tegen mensenrechtenschendingen. In April 2011 heeft de EU, na actieve lobby van onder andere Shadi, ‘smart sanctions’ ingesteld tegen 32 personen van het Iraanse regime, die verantwoordelijk zijn voor ernstige mensenrechtenschendingen zoals executies. De sancties bestaan uit een reisverbod naar EU lidstaten en bevriezing van tegoeden die zich op Europese banken bevinden. Shadi wil dat deze sancties effectiever en breder worden ingezet.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer