Iraakse Vrouwenactivisten op klaarlichte dag mishandeld

14 juni, 2011

OWFI laat weten dat de vrouwelijke demonstranten ook seksueel zijn mishandeld. Tenminste vier jonge vrouwen werden aangerand. Enkele mannen dwong een negentienjarige vrouw met geweld zich uit te kleden. Één vrouw werd een tand uit de mond geslagen. Een mannelijke activist van OWFI, die tussenbeide probeerde te komen, werd in elkaar geslagen.

VeiligheidsdienstenVolgens de activisten is het gewelddadige optreden georganiseerd door Iraakse veiligheidsdiensten. Naar verluidt kwamen meer dan duizend gewapende te voorschijn uit busjes om de demonstraten uiteen te drijven.

Op de golven van de Arabische Lente hebben ook pro-democratische krachten in Irak vleugels gekregen. In een poging de eisen van de demonstranten in te willigen beloofde premier Al-Maliki binnen honderd dagen te starten met hervormingen. Die deadline is inmiddels verstreken zonder aan de demonstraten tegemoet te zijn gekomen.

Democratisch IrakYanar Mohammed, directeur van OWFI: “Maandenlang demonstreren jonge vrouwen al op het Tahrir plein in Baghdad. Zij zijn opgestaan omdat ze geloven in een democratisch Irak gebaseerd op elementaire mensenrechten. In plaats dat er naar hen wordt geluisterd worden ze hardhandig gemolesteerd in een poging hen het zwijgen op te leggen.”

Volgens Mohammed waren de aanvallen allesbehalve willekeurig maar onderdeel van ‘een strategie’ om seksueel geweld tegen vrouwen toe te passen. Manuela Monteiro, directeur van Hivos, veroordeelt het geweld tegen vreedzame activisten en vraagt de Nederlandse overheid om deze grove schendingen van persoonlijke vrijheid aan te kaarten bij de Iraakse overheid.
Voor meer informatie over Yanar Mohammed en OWFI kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer