Iraakse Vrouwenactivisten op klaarlichte dag mishandeld

14 juni, 2011

OWFI laat weten dat de vrouwelijke demonstranten ook seksueel zijn mishandeld. Tenminste vier jonge vrouwen werden aangerand. Enkele mannen dwong een negentienjarige vrouw met geweld zich uit te kleden. Één vrouw werd een tand uit de mond geslagen. Een mannelijke activist van OWFI, die tussenbeide probeerde te komen, werd in elkaar geslagen.

VeiligheidsdienstenVolgens de activisten is het gewelddadige optreden georganiseerd door Iraakse veiligheidsdiensten. Naar verluidt kwamen meer dan duizend gewapende te voorschijn uit busjes om de demonstraten uiteen te drijven.

Op de golven van de Arabische Lente hebben ook pro-democratische krachten in Irak vleugels gekregen. In een poging de eisen van de demonstranten in te willigen beloofde premier Al-Maliki binnen honderd dagen te starten met hervormingen. Die deadline is inmiddels verstreken zonder aan de demonstraten tegemoet te zijn gekomen.

Democratisch IrakYanar Mohammed, directeur van OWFI: “Maandenlang demonstreren jonge vrouwen al op het Tahrir plein in Baghdad. Zij zijn opgestaan omdat ze geloven in een democratisch Irak gebaseerd op elementaire mensenrechten. In plaats dat er naar hen wordt geluisterd worden ze hardhandig gemolesteerd in een poging hen het zwijgen op te leggen.”

Volgens Mohammed waren de aanvallen allesbehalve willekeurig maar onderdeel van ‘een strategie’ om seksueel geweld tegen vrouwen toe te passen. Manuela Monteiro, directeur van Hivos, veroordeelt het geweld tegen vreedzame activisten en vraagt de Nederlandse overheid om deze grove schendingen van persoonlijke vrijheid aan te kaarten bij de Iraakse overheid.
Voor meer informatie over Yanar Mohammed en OWFI kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter.

Lees ook