Intisar komt handen tekort

2 december, 2014

De zaak ‘Sarah’De welzijnswerkers waren lief voor haar, gaven haar chocolade en leuke computerspelletjes. Maar niets hielp, praten wilde ze niet. De negenjarige ‘Sarah’ was met haar moeder uit het straatarme Asyut in het zuiden van Egypte gevlucht naar Caïro. In de hoofdstad klopten ze aan bij een welzijnsorganisatie voor acute rechtshulp. Het was daar dat de medewerkers Sarah’s schoolschrift zagen. Een vlekkeloos meisjeshandschrift, een brief aan God, in opperste wanhoop geschreven.

Uiteindelijk kwam het hoge woord uit moeders mond. Sarah was seksueel misbruikt door een oom, tientallen keren. De familie en met name de grootouders van vaders kant hadden geweigerd het verhaal te geloven. Later was er evenwel een schikkingsvoorstel: “We bouwen een huis voor je, en oom, die verlaat het land.” Alles om maar een schandaal te voorkomen.

Sarah’s zaak belandde op het bureau van de jonge Egyptische advocate Intisar el-Saeed, van het Caïro Centrum voor Ontwikkeling (CCD). Intisar won het nodige bewijsmateriaal in, waaronder een doktersrapport waarin bevestigd werd dat Sarah ‘meer dan eens’ was verkracht. Maar wie schetste haar verbazing, de ‘Forensische Medische Autoriteit’ van het ministerie van Volksgezondheid kwam met een geheel eigen lezing. Sarah was weliswaar verkracht, zo stelde deze autoriteit, maar had haar maagdelijkheid niet verloren.

Volgens de wet had de dader vijftien jaar kunnen krijgen maar bij verstek is hij tot vijf jaar veroordeeld. Zelfs na de rechterlijke uitspraak werd Intisar bedreigd door de familie, ‘we branden je huis plat!’ Ondertussen is de oom ondergedoken en woont Sarah met haar moeder in Caïro.

Artikel 11Het CCD geeft rechtsbijstand aan vrouwen, voert campagne voor vrouwenrechten en behandelt zo’n 200 rechtszaken per jaar. Verkrachtingen, aanrandingen, mishandelingen van vrouwen, huiselijk geweld, ontvoeringszaken. Egypte heeft een belabberde reputatie waar het de bejegening van vrouwen betreft. De advocate komt handen tekort.

Artikel 11 van ‘s lands Grondwet stelt dat de staat vrouwen zal beschermen tegen alle vormen van geweld. Maar de realiteit is dat diezelfde staat er veel aan doet om de Intisars van deze wereld het werken steeds moeilijker te maken. De advocate is bezorgd over de vraag of CCD straks nog wel een werkvergunning krijgt. Bezorgd over het algehele repressieve politieke klimaat in haar land. “De autoriteiten voeren een harde campagne tegen mensenrechtenorganisaties.”  

De zaak ‘Sarah’ trok in Egypte veel media-aandacht. Kranten schreven erover en de advocate kreeg airtime op een goed bekeken nationale tv-zender. “Het verhaal heeft heel wat losgemaakt, mensen zijn eindelijk gaan nadenken.”   

Dit artikel is onderdeel van een portrettenreeks over dappere vrouwenrechtenactivisten uit het Midden-Oosten. Dag in dag uit strijden zij – vaak met gevaar voor eigen leven – voor meer vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid. Lees ook de andere portretten in deze reeks: 

‘Wat trekken we aan vandaag?’ – Een portret van de Iraakse Feryal al-Kaabi  

‘Zeezwemmer Younes op de barricaden’ – Een portret van de Libische activist Younes Nagem

Foto: Nicolas Fauqué

Lees ook