Interview Yanar Mohammed

13 januari, 2011

“Twee maanden geleden konden we een 14-jarig meisje bevrijden uit handen van vrouwenhandelaars. Haar moeder benaderde ons en vertelde ons dat haar dochter was gekidnapt. De politie komt niet in actie om meisjes die worden gedwongen tot prostitutie, op te sporen. Gelukkig kennen we één hoge veiligheidsfunctionaris, die wél begaan is met het lot van deze meisjes. Via zijn invloed konden we het voor elkaar krijgen haar te bevrijden.

Vrouwenhandel
We maken maandelijks mee dat meisjes worden ontvoerd en gedwongen tot prostitutie. Vrouwenhandel is een snelgroeiend probleem in Irak. Onderzoek van OWFI wees uit dat tienduizenden vrouwen daarvan het slachtoffer zijn. Door het grote aantal gesneuvelde mannen, zijn er waarschijnlijk tussen de twee en drie miljoen weduwen en wezen die in grote armoede leven en een gemakkelijke prooi zijn voor vrouwenhandelaren. En anders worden ze wel tweede of derde vrouw van een man of krijgen ze op veel te jonge leeftijd kinderen. Omdat het land nauwelijks wordt geregeerd hebben veel mensen de illusie dat religie het antwoord op alle problemen is. Seculiere partijen zijn gemarginaliseerd; de macht ligt in de handen van religieuze groeperingen.

Organisation of Women’s Freedom in Iraq streeft naar een seculiere samenleving. We doen dat samen met vakbonden en met steun van vrouwen wereldwijd. Ook jongeren proberen we te betrekken bij ons werk. Zij zijn vaak nog moediger en nog meer bereid te vechten voor een land waar mensen vrij zijn en niet meer worden onderdrukt door een regering die mensen in alle aspecten van hun dagelijks leven, zoals op seksueel, religieus en zelfs op kledinggebied, dwingende normen, oplegt.

Radio
Via een radiostation en een feministische krant verspreiden we onze ideeën en hebben we contact met medestanders. Op 18 oktober hebben we het eenjarig bestaan gevierd van El Mousawat Radio. (Mousawat = gelijkheid, red.). Radio is een fantastisch medium waarop vrouwen hun mening kunnen laten horen en vrijuit kunnen praten over een seculiere maatschappij waarin zij gelijk aan mannen zijn. Via de radio kunnen we ook oppositie voeren tegen de politieke islam en de gevestigde, fundamentalistisch ingestelde media. We bereiken zo vrouwen in Irak die zich geïsoleerd voelen.

Radio slaat ook een brug tussen Irakese vrouwen en vooruitstrevende groepen over de hele wereld. Met de steun van vrouwen in Irak en daarbuiten kan ik dit werk volhouden. In Irak zelf zijn wij omringd door vijanden. Die zouden niets liever willen dan dat wij voor hen buigen. Dat zou zó vernederend zijn.”

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer