Interview Yanar Mohammed

13 januari, 2011

“Twee maanden geleden konden we een 14-jarig meisje bevrijden uit handen van vrouwenhandelaars. Haar moeder benaderde ons en vertelde ons dat haar dochter was gekidnapt. De politie komt niet in actie om meisjes die worden gedwongen tot prostitutie, op te sporen. Gelukkig kennen we één hoge veiligheidsfunctionaris, die wél begaan is met het lot van deze meisjes. Via zijn invloed konden we het voor elkaar krijgen haar te bevrijden.

Vrouwenhandel
We maken maandelijks mee dat meisjes worden ontvoerd en gedwongen tot prostitutie. Vrouwenhandel is een snelgroeiend probleem in Irak. Onderzoek van OWFI wees uit dat tienduizenden vrouwen daarvan het slachtoffer zijn. Door het grote aantal gesneuvelde mannen, zijn er waarschijnlijk tussen de twee en drie miljoen weduwen en wezen die in grote armoede leven en een gemakkelijke prooi zijn voor vrouwenhandelaren. En anders worden ze wel tweede of derde vrouw van een man of krijgen ze op veel te jonge leeftijd kinderen. Omdat het land nauwelijks wordt geregeerd hebben veel mensen de illusie dat religie het antwoord op alle problemen is. Seculiere partijen zijn gemarginaliseerd; de macht ligt in de handen van religieuze groeperingen.

Organisation of Women’s Freedom in Iraq streeft naar een seculiere samenleving. We doen dat samen met vakbonden en met steun van vrouwen wereldwijd. Ook jongeren proberen we te betrekken bij ons werk. Zij zijn vaak nog moediger en nog meer bereid te vechten voor een land waar mensen vrij zijn en niet meer worden onderdrukt door een regering die mensen in alle aspecten van hun dagelijks leven, zoals op seksueel, religieus en zelfs op kledinggebied, dwingende normen, oplegt.

Radio
Via een radiostation en een feministische krant verspreiden we onze ideeën en hebben we contact met medestanders. Op 18 oktober hebben we het eenjarig bestaan gevierd van El Mousawat Radio. (Mousawat = gelijkheid, red.). Radio is een fantastisch medium waarop vrouwen hun mening kunnen laten horen en vrijuit kunnen praten over een seculiere maatschappij waarin zij gelijk aan mannen zijn. Via de radio kunnen we ook oppositie voeren tegen de politieke islam en de gevestigde, fundamentalistisch ingestelde media. We bereiken zo vrouwen in Irak die zich geïsoleerd voelen.

Radio slaat ook een brug tussen Irakese vrouwen en vooruitstrevende groepen over de hele wereld. Met de steun van vrouwen in Irak en daarbuiten kan ik dit werk volhouden. In Irak zelf zijn wij omringd door vijanden. Die zouden niets liever willen dan dat wij voor hen buigen. Dat zou zó vernederend zijn.”

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer