Internationale bijeenkomst over de financiering van vrouwenrechten een succes

8 december, 2009

 

Recent onderzoek uitgevoerd door AWID toont aan dat arme vrouwen in ontwikkelingslanden vaker de dupe zijn van de wereldwijde crisis. Vrouwen verliezen werk en inkomen en maken langere werkdagen om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze bezuinigen op noodzakelijke uitgaven voor gezondheidszorg en onderwijs. Meisjes worden als eerste van school gehaald om hun moeders te helpen in het huishouden en op het land. De economische maatregelen die regeringen nemen houden nauwelijks rekening met de belangen van vrouwen en meisjes.

 

De bijeenkomst in Amsterdam bouwde voort op AWID’s actie onderzoek ‘Where is the Money for Women’s Rights?’ Sinds 2005 publiceert AWID met regelmaat rapporten over het gebrek aan aandacht en geld voor vrouwenrechten en vrouwenorganisaties wereldwijd. Uit het in Amsterdam gepresenteerde onderzoek van 2009 bleek dat een aantal financiers inderdaad (weer) bereid zijn te investeren in de rechten en kansen voor vrouwen en meisjes. AWID’s onderzoek heeft een strategische bijdrage geleverd aan dit resultaat. Hoe deze steun overeind te houden, in deze tijd van economische recessie, en hoe deze steun te vergroten in de toekomst stonden centraal tijdens de bijeenkomst in Amsterdam.

 

Meer weten
Voor meer informatie over de gevolgen van de economische crisis voor vrouwen en meisjes lees de recente AWID rapporten:

 

http://www.awid.org/eng/About-AWID/AWID-Initiatives/IDeA/Systemic-Crisis

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer