Internationale Afransel Award voor openbaar aanklager Iran

7 juni, 2011

Shadi Sadr van het door ontwikkelingsorganisatie Hivos gesteunde advocatencollectief Justice for Iran had Hossein Mohseni Eje’i en de meerderheid van de rechters van het Iraanse Hooggerechtshof genomineerd vanwege hun besluit om het scheidingsrecht voor ‘ongehoorzame’ vrouwen in te perken.

Huwelijkse plichtenVorig jaar besloot het Hooggerechtshof van Iran dat een vrouw die de huwelijkse plichten jegens haar man niet vervult, het recht wordt ontnomen om van haar man te scheiden. Ook als haar man er in die situatie een andere vrouw op na houdt. In Iran heeft een man niet alleen het recht om meer dan één vrouw te huwen maar ook, als hij zulks wenst, te scheiden zonder opgaaf van redenen.

Uit de officiële bekendmaking van het rechtelijke besluit blijkt dat openbaar aanklager Ayatollah Mohseni Eje’i zijn instemming met de ondermijning van het scheidingsrecht betuigde voorafgaand aan de stemmingen daarover.

Verkiezingen 2009Onder het bewind van president Ahmadinejad was de laureaat eerder minister van Binnenlandse Veiligheid en speelde aldus een hoofdrol in het mededogenloos neerslaan van de opstanden na de verkiezingen in 2009. Hierom staat hij bekend als een van ’s lands grootste mensenrechtenschenders.

Andere genomineerden waren juristen uit Spanje, Colombia, het VK, Argentinië, El Salvador, de Filippijnen, Kenia, Mexico, Canada,  Ecuador, en Cambodja. Het is de derde keer dan de Afransel Award wordt toegekend. Onduidelijk is vooralsnog of de Ayatollah de prijs in ontvangst zal nemen.

Lees ook