Indonesische moslimfundamentalisten verstoren discussieavonden met Irshad Manj

11 mei, 2012

 

‘Burgermoed heeft mijn leven gered’, stelt Manji in een verklaring. ‘Toen de gangsters “Waar is Manji” begonnen te schreeuwen, beschermden mensen mij met hun lichaam. Zij hebben laten zien dat Indonesiërs zich kunnen verenigen voor menselijke waardigheid.’

 Incidenten deden zich ook voor op een soortgelijke debatavond afgelopen zaterdagavond in Jakarta. De politie verscheen ter plaatse maar gaf alleen het advies om de schrijfster weg te brengen en de bijeenkomst te ontbinden.

De incidenten in Indonesië staan volgens ontwikkelingsorganisatie Hivos niet op zichzelf, maar zijn deel van een patroon van toenemende agressie tegen maatschappelijke vrijheden en pluriformiteit in het algemeen, en uitingen van liberale islam in het bijzonder.

 De van oorsprong Canadese schrijfster Irshad Manji is een hervormster die een tolerante islam voorstaat. Zij stelt dat ‘de islam een probleem heeft’, een zeer controversieel standpunt in de ogen van organisaties zoals FPI. Manji is openlijk lesbienne en heeft een uitgesproken feministische stellingname, die evenmin goed valt bij deze groep. Eind vorig jaar sprak ze in debatcentrum de Balie in Amsterdam. Ook toen verstoorden radicale moslims de bijeenkomst.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer