Beeld2

Indiase film wint eerste Hivos Free to be me Award

Roze Filmdagen en Hivos doen het al jaren met elkaar. Hét LHBT-filmevent van Nederland is daarom de perfecte gelegenheid om voor het eerst de Hivos Free to be me Award toe te kennen, een prijs voor films die een bijdrage leveren aan homoacceptatie. Regisseur Sridhar Rangayan uit India is de eerste aan wie deze eer te beurt valt voor zijn film Evening Shadows.

Centraal in de film staat de relatie tussen twee homomannen in Mumbai, fotograaf Katik en zijn vriend met wie hij samenwoont. Als Katik terugkeert naar het conservatieve stadje waar hij is opgegroeid, blijkt dat zijn ouders een knappe jonge bruid voor hem hebben uitgezocht om mee te trouwen. Zijn moeder neemt het voor hem op als haar man zijn enige zoon uit huis bant.

Homo-acceptatie

Regisseur Rangayan hoopt met zijn film de harten te veroveren van een breder publiek, niet alleen dat van LHBT’s. Dat de film hoe dan ook sterk bijdraagt aan homoacceptatie in een land waar homoseksualiteit is verboden - volgens een wet die nog stamt uit de tijd van de Britse koloniale overheersing - is voor Hivos reden om de film te onderscheiden en de maker een extra podium te geven voor zijn verhaal. Ook bij Roze Filmdagen zijn ze enthousiast. “Evening Shadows is een mooie en belangrijke film over knellende tradities en familiebanden, LHBT-rechten en een bijzondere moeder-zoon relatie die hoop biedt omdat de liefde altijd overwint”, zegt festivaldirecteur Werner Borkes.

Europese première

De vertoning van Evening Shadows is op zaterdag 10 maart om 19:30 uur, tegelijkertijd ook de Europese première van de film. Regisseur Sridhar Rangayan zal na de vertoning de prijs in ontvangst nemen en aanwezig zijn voor een Q&A. Aan de Award is een geldprijs van duizend euro verbonden en de filmmaker krijgt de kans om zich tijdens het festival te presenteren.

Vrijheid

Juist in landen waar vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is en waar het taboe op homoseksualiteit groot is, moeten filmmakers hun stem kunnen laten horen. Door andere geluiden te stimuleren, draagt Hivos bij aan samenlevingen waarin alle mensen de vrijheid hebben om te leven zoals zij dat het liefst willen.