In Memoriam – Sunila Abeysekera

11 september, 2013

In 1987 faciliteerde Hivos haar studie in Nederland. Even op afstand van het gewelddadige conflict tussen Tamils en Singalezen kon Sunila aan het Institute of Social Studies in Den Haag haar kennis verdiepen over haar passie: mensenrechten. Ze kreeg hier haar jongste dochter, later keerde ze terug naar Sri Lanka. Sunila’s inzet voor democratie, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid was een bron van inspiratie voor velen, ook voor Hivos. Als erkenning voor haar activisme werd ze in 1998 gelauwerd met de VN mensenrechtenprijs voor Azië en de Pacific.

Respect voor diversiteitSunila was bijzonder betrokken bij vrede en veiligheid in Sri Lanka. Haar passie was een open en tolerante samenleving met respect voor diversiteit en erkenning van de rol en belangen van vrouwen. Meer recent maakte Hivos het mogelijk dat Sunila, weg van de bedreigingen in Sri Lanka, onderzoek kon doen en bij kon dragen aan het Hivos Kennisprogramma over burgeractivisme en sociale bewegingen.

Sunila Abeysekera overleed op 9 september 2013 in Sri Lanka. Ze werd 61 jaar oud.

Foto cc, some rights reserved by bbcworldservice.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer