In memoriam Shivananda Khan, LGBT Rights Activist

22 mei, 2013

CharismaShiv was een van de grote leiders in de strijd tegen hiv/aids binnen de MSM (men who have sex with men) en transgender gemeenschap. Op zijn eigen charismatische en charmante manier durfde Shiv te praten en te discussiëren over onderwerpen (LGBT-rechten, seksualiteit, seks tussen mannen en nog veel meer) waar een taboe op rustte in de culturele context waarin hij werkte.

Shiv was een pionier, een man met een visie op hoe gelijkheid en rechten moet worden verkregen voor holebi’s (homoseksueel, lesbisch en biseksueel) en MSM. Op zijn pad vond hij veel tegenstand: men probeerde hem te stoppen of af te leiden, maar hij ging onvermoeibaar verder met zijn strijd. In latere jaren kreeg hij de erkenning die hij verdiende, met als ultieme onderscheiding de Order of the British Empire, die hij in 2005 ontving.

BondgenootShiv vond in Hivos een bondgenoot om zijn doelen, zoals de oprichting van APCOM in 2007, te bereiken. In die hoedanigheid bracht hij overheden, donoren, multilaterale organisaties en gemeenschappen samen in een coalitie om de verspreiding van hiv/aids onder MSM en transgenders in Azië en de Pacific te stoppen. Maar ook later, met de oprichting van twee regionale projecten voor MSM en transgenders in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië Global Fund, speelde Shiv een belangrijke rol.
Zijn werk en de prestaties werden algemeen erkend in zijn laatste jaren. Hij was een toegewijde en inspirerende spreker op vele seminars en conferenties. Het eerbetoon aan hem en de andere Aziatische pioniers tijdens de Internationale Aids Conferentie in Busan (Korea 2011), was een erkenning van zijn grote inspanningen voor de gemeenschap.

BevlogenTot aan zijn laatste dagen discussieerde hij met donoren, met leiders van de gemeenschap en de regeringen om hen te overtuigen. Door meer en gerichter te investeren, de gemeenschap te versterken, minder bureaucratie en geen loze beloften te doen, moest hiv/aids een halt toe geroepen worden. Tot uiteindelijk zijn energie op was en gezondheidsproblemen frequenter werden.

Hivos zal Shiv oprecht missen en zijn werk in Azië in zijn geest voortzetten: betrokken, toegewijd, doelgericht en onvermoeibaar. Met als doel: geen nieuwe infecties onder MSM en transgenders.
Onze diepste gedachten en medeleven gaan uit naar zijn partner, familie en vrienden. Wij wensen hen de kracht met dit enorme verlies om te gaan.

Foto: all rights reserved Sangama, India

Lees ook