In memoriam: Paul Brickhill

7 oktober, 2014

Paul vocht op vele fronten voor vrijheid en expressie. Als strijder in de onafhankelijkheidsoorlog van Zimbabwe en vooral als oprichter van de wereldberoemde culturele vrijplaats Book Café in Harare. Begin 80’er jaren begon Paul een boekenwinkel onder de naam Grassroots. Deze ontmoetingsplek voor kunstenaars en artiesten groeide uit tot het Book Café, een van de belangrijkste plekken voor vrijdenkers in de korte geschiedenis van Zimbabwe.

 

Ongeveer twee jaar geleden moest het Book Café, onder druk van de overheid, haar thuishaven verlaten. Autoriteiten in Zimbabwe hadden kennelijk last van te veel kritische geluiden. Toch lukte het Paul om samen met zijn team een nieuw podium op te richten voor lokale artiesten. Voor zijn bijzondere werk voor vrijheid van expressie in Zimbabwe ontving hij de Prins Claus Prijs en de National Arts Merit Award (NAMA). Op 24 september 2014, een week voor zijn overlijden, nam de zoon van Paul de Artwatch Africa Lifetime Achievement Award in ontvangst; hij was zelf al te zwak om de prijs te komen ophalen.
 

NalatenschapHivos steunt het programma van Pamberi Trust, de moederorganisatie van het Book Café, al langer dan een decennium. Deze samenwerking maakt plekken zoals het Book Café mede mogelijk. Ruimtes waar oude en nieuwe kunstenaars een podium krijgen om door te breken. De nalatenschap van Paul is indrukwekkend groot. Hij liet in de praktijk zien hoe de beperkte marges voor vrijheid in een land als Zimbabwe kunnen worden opgerekt, stond aan de wieg van een nieuwe generatie van kunst en cultuur. Zijn gedachtegoed leeft voort in die uitingen.

 

In deze video uit 2012 vertelt Paul over het Book Café.

 

 

Foto by Fungai Tichawangana

Lees ook