In memoriam: Paul Brickhill

7 oktober, 2014

Paul vocht op vele fronten voor vrijheid en expressie. Als strijder in de onafhankelijkheidsoorlog van Zimbabwe en vooral als oprichter van de wereldberoemde culturele vrijplaats Book Café in Harare. Begin 80’er jaren begon Paul een boekenwinkel onder de naam Grassroots. Deze ontmoetingsplek voor kunstenaars en artiesten groeide uit tot het Book Café, een van de belangrijkste plekken voor vrijdenkers in de korte geschiedenis van Zimbabwe.

 

Ongeveer twee jaar geleden moest het Book Café, onder druk van de overheid, haar thuishaven verlaten. Autoriteiten in Zimbabwe hadden kennelijk last van te veel kritische geluiden. Toch lukte het Paul om samen met zijn team een nieuw podium op te richten voor lokale artiesten. Voor zijn bijzondere werk voor vrijheid van expressie in Zimbabwe ontving hij de Prins Claus Prijs en de National Arts Merit Award (NAMA). Op 24 september 2014, een week voor zijn overlijden, nam de zoon van Paul de Artwatch Africa Lifetime Achievement Award in ontvangst; hij was zelf al te zwak om de prijs te komen ophalen.
 

NalatenschapHivos steunt het programma van Pamberi Trust, de moederorganisatie van het Book Café, al langer dan een decennium. Deze samenwerking maakt plekken zoals het Book Café mede mogelijk. Ruimtes waar oude en nieuwe kunstenaars een podium krijgen om door te breken. De nalatenschap van Paul is indrukwekkend groot. Hij liet in de praktijk zien hoe de beperkte marges voor vrijheid in een land als Zimbabwe kunnen worden opgerekt, stond aan de wieg van een nieuwe generatie van kunst en cultuur. Zijn gedachtegoed leeft voort in die uitingen.

 

In deze video uit 2012 vertelt Paul over het Book Café.

 

 

Foto by Fungai Tichawangana

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer