Idealen van icoon Mandela leven voort

6 december, 2013

Als martelaar, vanuit zijn gevangenschap, en later als president van het nieuwe Zuid- Afrika groeide zijn imago uit tot haast mythische proporties: een man die boven de partijen en rasverschillen stond en die een boegbeeld was van integriteit en leiderschap.

Het Hivos kantoor in Johannesburg laat weten dat met de sombere dag van vandaag een tijd van reflectie is aangebroken. “We rouwen om de dood van Nelson Mandela. Onze gevoelens en emoties voeren ons terug naar de donkere dagen van de apartheid, zijn proces, naar zijn tijd in detentie en zijn presidentschap.”  Trevor Ncube, lid van de Raad van Toezicht van Hivos zegt: “Voor veel Afrikanen is de weg naar vrijheid nog altijd lang. Op die weg halen wij blijvend inspiratie uit zijn waarden, zijn leven vol opofferingsgezindheid en zijn authentieke leiderschap.”

Voormalig president Thabo Mbeki herinnerde Mandela vandaag aldus: “Hij zei dat de aard van onze menselijkheid niet gemeten wordt door ons vermogen om te haten, maar door de moed om te vergeven en om ons met onze vijanden te verzoenen, door de wijsheid om voor vrede te kiezen in plaats van oorlog. Hij zei dat iedere gewone sterveling het recht op waardigheid geniet.”

Foto G.Milner & SouthAfrica.net

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer