Idealen van icoon Mandela leven voort

6 december, 2013

Als martelaar, vanuit zijn gevangenschap, en later als president van het nieuwe Zuid- Afrika groeide zijn imago uit tot haast mythische proporties: een man die boven de partijen en rasverschillen stond en die een boegbeeld was van integriteit en leiderschap.

Het Hivos kantoor in Johannesburg laat weten dat met de sombere dag van vandaag een tijd van reflectie is aangebroken. “We rouwen om de dood van Nelson Mandela. Onze gevoelens en emoties voeren ons terug naar de donkere dagen van de apartheid, zijn proces, naar zijn tijd in detentie en zijn presidentschap.”  Trevor Ncube, lid van de Raad van Toezicht van Hivos zegt: “Voor veel Afrikanen is de weg naar vrijheid nog altijd lang. Op die weg halen wij blijvend inspiratie uit zijn waarden, zijn leven vol opofferingsgezindheid en zijn authentieke leiderschap.”

Voormalig president Thabo Mbeki herinnerde Mandela vandaag aldus: “Hij zei dat de aard van onze menselijkheid niet gemeten wordt door ons vermogen om te haten, maar door de moed om te vergeven en om ons met onze vijanden te verzoenen, door de wijsheid om voor vrede te kiezen in plaats van oorlog. Hij zei dat iedere gewone sterveling het recht op waardigheid geniet.”

Foto G.Milner & SouthAfrica.net

Lees ook