Hoofdrol Afrikanen in ontwikkelingsprojecten is vanzelfsprekend

14 maart, 2011

Helaas publiceerde de Volkskrant op maandag 7 maart een verhaal onder de kop Hulporganisaties ‘stalen’ project. In het artikel worden ontwikkelingsorganisaties Hivos en SNV ervan beschuldigd het intellectueel eigendom te hebben gepikt van een groot biogasprogramma in Afrika, meer in het bijzonder: van de stichting Biogas for Better Life.

De aantijgingen raken kant noch wal. Kwalijker is dat de krant een clichébeeld oproept: blanke ontwikkelingswerkers die van bovenaf hun zin doordrukken. De gemarginaliseerde zwarte heeft, zoals altijd, weer het nakijken. Dit beeld staat in schril contrast met de werkelijkheid, waarin Afrikanen zélf hun projecten uitvoeren, coördineren en beheren.

Lees op de site van de Volkskrant het vervolg van de reactie van Ben Witjes (Hivos) en Anneniek Jenniskens (SNV).


Ms.Margaret Nakiwala: ‘Everybody should get a biogas plant’

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer