Honduras levensgevaarlijk voor LGBTs

26 september, 2013

Tijd om te vertrekken "Voordat ik uit Honduras vertrok, werden ik en mijn collega’s wekelijks aangevallen en geïntimideerd. Ze wilden dat we met onze activiteiten stopten. Ik ontving telefonisch bedreigingen waarin men zei dat we in de gaten werden gehouden, dat men wist hoe laat we vertrokken van kantoor en waar we woonden. Ik was bang want ik had nog nooit te maken gehad met telefonische bedreigingen en de directeur van de stichting waarvoor ik werkte was enkele maanden daar voor vermoord. Ik kocht een mobiele telefoon voor noodgevallen, vier dagen later werd ik beroofd. Twee mannen stapten uit een auto en bedreigden me met een pistool. Ik wilde aangifte doen, maar de politieman lachte mij uit en noemde mij een culero [flikker]. Toen wist ik het te gevaarlijk was. Het was tijd om te vertrekken"
Dit is het relaas van een jonge, homoseksuele man die Honduras in januari van dit jaar ontvluchtte. Hij is een van de eerste vluchtelingen die in Costa Rica de vluchtelingenstatus toegekend kreeg op grond van seksuele geaardheid.

Gevaarlijk voor LGBT’sVolgens mensenrechten organisaties zijn er sinds de staatsgreep van 2009, meer dan 100 LGBT’s vermoord in Honduras. Onder de de facto regering van president Porfirio Lobo is een meerderheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT’s) mensen in Honduras slachtoffer geworden van geweld, waaronder pesterijen en mishandeling.

Lobby bij de overheidMet dit project willen Hivos en partners werken aan een maatschappij die de mensenrechten respecteert en seksuele diversiteit erkent. Om dit te bereiken zal ook de Hondurese overheid in haar beleid en praktijk duidelijk moeten maken dat zij gelijke rechten en kansen voor elk individu bieden, ongeacht de seksuele geaardheid. Ook zal de overheid worden aangesproken op hun belofte om goed, onpartijdig en effectief strafrechtelijk onderzoek te doen, met name met betrekking tot zgn. hate-crimes tegen LGBT’s. De projectorganisatie zal straffeloosheid aankaarten en de identificatie en vervolging van daders eisen.

Onderzoek en rapportageHivos zal zich in samenwerking met de lokale partners richten op capaciteitsopbouw. Ook ondersteunt Hivos bij onderzoek en het publiceren van papers en rapporten, waaronder het eindrapport met de resultaten van het project.
Hivos steunt al decennia organisaties die zich inzetten voor de rechten van LGBT’s. Zo streeft Hivos naar een wereld zonder geweld en discriminatie, ongeacht seksuele oriëntatie of gender identiteit.

Foto some rights reserved by hondurasdelegation

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer