Honduras levensgevaarlijk voor LGBTs

26 september, 2013

Tijd om te vertrekken "Voordat ik uit Honduras vertrok, werden ik en mijn collega’s wekelijks aangevallen en geïntimideerd. Ze wilden dat we met onze activiteiten stopten. Ik ontving telefonisch bedreigingen waarin men zei dat we in de gaten werden gehouden, dat men wist hoe laat we vertrokken van kantoor en waar we woonden. Ik was bang want ik had nog nooit te maken gehad met telefonische bedreigingen en de directeur van de stichting waarvoor ik werkte was enkele maanden daar voor vermoord. Ik kocht een mobiele telefoon voor noodgevallen, vier dagen later werd ik beroofd. Twee mannen stapten uit een auto en bedreigden me met een pistool. Ik wilde aangifte doen, maar de politieman lachte mij uit en noemde mij een culero [flikker]. Toen wist ik het te gevaarlijk was. Het was tijd om te vertrekken"
Dit is het relaas van een jonge, homoseksuele man die Honduras in januari van dit jaar ontvluchtte. Hij is een van de eerste vluchtelingen die in Costa Rica de vluchtelingenstatus toegekend kreeg op grond van seksuele geaardheid.

Gevaarlijk voor LGBT’sVolgens mensenrechten organisaties zijn er sinds de staatsgreep van 2009, meer dan 100 LGBT’s vermoord in Honduras. Onder de de facto regering van president Porfirio Lobo is een meerderheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT’s) mensen in Honduras slachtoffer geworden van geweld, waaronder pesterijen en mishandeling.

Lobby bij de overheidMet dit project willen Hivos en partners werken aan een maatschappij die de mensenrechten respecteert en seksuele diversiteit erkent. Om dit te bereiken zal ook de Hondurese overheid in haar beleid en praktijk duidelijk moeten maken dat zij gelijke rechten en kansen voor elk individu bieden, ongeacht de seksuele geaardheid. Ook zal de overheid worden aangesproken op hun belofte om goed, onpartijdig en effectief strafrechtelijk onderzoek te doen, met name met betrekking tot zgn. hate-crimes tegen LGBT’s. De projectorganisatie zal straffeloosheid aankaarten en de identificatie en vervolging van daders eisen.

Onderzoek en rapportageHivos zal zich in samenwerking met de lokale partners richten op capaciteitsopbouw. Ook ondersteunt Hivos bij onderzoek en het publiceren van papers en rapporten, waaronder het eindrapport met de resultaten van het project.
Hivos steunt al decennia organisaties die zich inzetten voor de rechten van LGBT’s. Zo streeft Hivos naar een wereld zonder geweld en discriminatie, ongeacht seksuele oriëntatie of gender identiteit.

Foto some rights reserved by hondurasdelegation

Lees ook