Homofobe uitspraken Nobelprijswinnares onwaardig

21 maart, 2012

Op de vraag of Sirleaf voornemens is om de illegale status van homo’s in haar land op te heffen antwoordde de president afgemeten: “Wij koesteren zekere traditionele waarden in onze samenleving en dat willen we graag zo houden.”

Homoseksualiteit in Liberia is strafbaar, net als in vele andere Afrikaanse landen. Homo’s worden er gediscrimineerd en vervolgd. Geweld tegen homo’s, soms dodelijk, is endemisch. "In zo’n context is het nodig om pal te staan voor hun elementaire rechten. Wat Sirleaf doet is het tegenovergestelde", zegt Monteiro.

"Juist van iemand als Sirleaf zou men mogen verwachten dat haar strijd voor emancipatie en gerechtigheid niet stopt bij mensen met een andere seksuele voorkeur. Gezien haar uitgesproken discriminatoire standpunt zou ze de Nobelprijs beter kunnen inleveren."

Hivos en homorechten Voor Hivos zijn de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBT’s) wezenlijk verbonden met vrijheid, zelfbeschikking, gelijke kansen en mogelijkheden. Strijden heeft zin! Dat bewijzen de resultaten van Hivos-partners wereldwijd.  Lees meer over het LGBT-programma van Hivos.

Foto Flickr copyrights CGD

Lees ook