Homofobe uitspraken Nobelprijswinnares onwaardig

21 maart, 2012

Op de vraag of Sirleaf voornemens is om de illegale status van homo’s in haar land op te heffen antwoordde de president afgemeten: “Wij koesteren zekere traditionele waarden in onze samenleving en dat willen we graag zo houden.”

Homoseksualiteit in Liberia is strafbaar, net als in vele andere Afrikaanse landen. Homo’s worden er gediscrimineerd en vervolgd. Geweld tegen homo’s, soms dodelijk, is endemisch. "In zo’n context is het nodig om pal te staan voor hun elementaire rechten. Wat Sirleaf doet is het tegenovergestelde", zegt Monteiro.

"Juist van iemand als Sirleaf zou men mogen verwachten dat haar strijd voor emancipatie en gerechtigheid niet stopt bij mensen met een andere seksuele voorkeur. Gezien haar uitgesproken discriminatoire standpunt zou ze de Nobelprijs beter kunnen inleveren."

Hivos en homorechten Voor Hivos zijn de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LGBT’s) wezenlijk verbonden met vrijheid, zelfbeschikking, gelijke kansen en mogelijkheden. Strijden heeft zin! Dat bewijzen de resultaten van Hivos-partners wereldwijd.  Lees meer over het LGBT-programma van Hivos.

Foto Flickr copyrights CGD

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer