Homobeweging in ontwikkelingslanden: Actie is reactie

23 maart, 2010

De inmiddels beruchte Oegandese priester Ssempe en president Museveni maken het de homobeweging in hun landen niet gemakkelijk. Ook uit Malawi, en Kenia horen we vooral slecht nieuws – om over het Midden-Oosten nog maar niet te spreken.

Actie = reactie
De openbare weerstand tegen homoseksualiteit, zoals we die zien in Oeganda, laat volgens Tamme Hansma echter ook een ontwikkeling zien. "Het gaat volgens het actie = reactie principe," meent hij. "Homoseksualiteit is meer publiek geworden, daardoor wordt er openlijker over gesproken. Het wetsvoorstel in Oeganda om zelfs de doodstraf te geven aan homoseksuelen, heeft ertoe geleid dat LGBT-groepen, vrouwenrechten-organisaties en mensenrechtengroepen een coalitie hebben gevormd. Voor het wetsvoorstel zat zo’n samenwerking er nog niet in."

Hiv/aids
"Je kunt niet aan goede aidsbestrijding doen, als je homo’s uitsluit van de zorg", zegt Hansma van Hivos. De ontwikkelingsorganisatie heeft sinds begin jaren ’90 een programma gericht op homo-emancipatie. "Lesbiennes, gays, bisexuelen en transgenders, samengevat LGBTers, behoorden tot een groep die gediscrimineerd werd. Net als mensen met hiv/aids", vertelt Hansma. "Later hebben we die twee aan elkaar gelinkt."

Meer:
> Bekijk dit artikel op de site van OneWorld

> Hivos en homo-emancipatie wereldwijd

> Partners en projecten HIV/AIDS

Bron: OneWorld, Jenny Schings

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer