Homobeweging in ontwikkelingslanden: Actie is reactie

23 maart, 2010

De inmiddels beruchte Oegandese priester Ssempe en president Museveni maken het de homobeweging in hun landen niet gemakkelijk. Ook uit Malawi, en Kenia horen we vooral slecht nieuws – om over het Midden-Oosten nog maar niet te spreken.

Actie = reactie
De openbare weerstand tegen homoseksualiteit, zoals we die zien in Oeganda, laat volgens Tamme Hansma echter ook een ontwikkeling zien. "Het gaat volgens het actie = reactie principe," meent hij. "Homoseksualiteit is meer publiek geworden, daardoor wordt er openlijker over gesproken. Het wetsvoorstel in Oeganda om zelfs de doodstraf te geven aan homoseksuelen, heeft ertoe geleid dat LGBT-groepen, vrouwenrechten-organisaties en mensenrechtengroepen een coalitie hebben gevormd. Voor het wetsvoorstel zat zo’n samenwerking er nog niet in."

Hiv/aids
"Je kunt niet aan goede aidsbestrijding doen, als je homo’s uitsluit van de zorg", zegt Hansma van Hivos. De ontwikkelingsorganisatie heeft sinds begin jaren ’90 een programma gericht op homo-emancipatie. "Lesbiennes, gays, bisexuelen en transgenders, samengevat LGBTers, behoorden tot een groep die gediscrimineerd werd. Net als mensen met hiv/aids", vertelt Hansma. "Later hebben we die twee aan elkaar gelinkt."

Meer:
> Bekijk dit artikel op de site van OneWorld

> Hivos en homo-emancipatie wereldwijd

> Partners en projecten HIV/AIDS

Bron: OneWorld, Jenny Schings

Lees ook