Homobeweging in ontwikkelingslanden: Actie is reactie

23 maart, 2010

De inmiddels beruchte Oegandese priester Ssempe en president Museveni maken het de homobeweging in hun landen niet gemakkelijk. Ook uit Malawi, en Kenia horen we vooral slecht nieuws – om over het Midden-Oosten nog maar niet te spreken.

Actie = reactie
De openbare weerstand tegen homoseksualiteit, zoals we die zien in Oeganda, laat volgens Tamme Hansma echter ook een ontwikkeling zien. "Het gaat volgens het actie = reactie principe," meent hij. "Homoseksualiteit is meer publiek geworden, daardoor wordt er openlijker over gesproken. Het wetsvoorstel in Oeganda om zelfs de doodstraf te geven aan homoseksuelen, heeft ertoe geleid dat LGBT-groepen, vrouwenrechten-organisaties en mensenrechtengroepen een coalitie hebben gevormd. Voor het wetsvoorstel zat zo’n samenwerking er nog niet in."

Hiv/aids
"Je kunt niet aan goede aidsbestrijding doen, als je homo’s uitsluit van de zorg", zegt Hansma van Hivos. De ontwikkelingsorganisatie heeft sinds begin jaren ’90 een programma gericht op homo-emancipatie. "Lesbiennes, gays, bisexuelen en transgenders, samengevat LGBTers, behoorden tot een groep die gediscrimineerd werd. Net als mensen met hiv/aids", vertelt Hansma. "Later hebben we die twee aan elkaar gelinkt."

Meer:
> Bekijk dit artikel op de site van OneWorld

> Hivos en homo-emancipatie wereldwijd

> Partners en projecten HIV/AIDS

Bron: OneWorld, Jenny Schings

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer