Hoe groen is jouw stroom?

12 februari, 2014

Hivos deed mee aan dit onderzoek om duidelijkheid te scheppen over de duurzaamheid van stroomleveranciers en hun producten. Er werd gekeken welke energieleveranciers de groenste stroom leveren én de meest groene investeringen doen. Zo kun je bij RWE/Essent bijvoorbeeld wel 100 procent stroom uit wind kopen, maar bouwen zij tegelijkertijd een kolencentrale in de Eemshaven. Energieleveranciers met veel kolencentrales en onveilige kerncentrales (of investeringen daarin) scoren daarom lager.

De ranglijst uit het onderzoek maakt duidelijk welke stroomleverancier echt groen is. De uitkomsten zijn helder. Je kunt bij Windunie en Raedthuys terecht voor de meest duurzame stroom van  Nederland. Ook Dong, Eneco, Greenchoice en HVC Energie scoren een ruime voldoende. De hekkensluiters zijn Anode, Atoomstroom, Delta, E.ON, Robin Energie en RWE/Essent.

Stap over op de koplopersNatuur&Milieu, Greenpeace, Wise en Hivos lanceerden naar aanleiding van deze ranglijst de overstapcampagne Stroomsterren. Via een handige overstapservice stap je kosteloos over op de groene ‘sterren’ en weet je zeker dat je echt voor groen gaat. Dus is jouw energieleverancier niet zo duurzaam, stap dan snel over op www.stroomsterren.nl.

Hivos en 100% DuurzaamHivos gaat voor 100% duurzame energie wereldwijd. Duurzame energie biedt de enige mogelijke uitweg uit de huidige klimaatcrisis, waar juist de mensen in ontwikkelingslanden het hardst door worden getroffen. Dat steeds meer mensen gebruik maken van groene stroom is daarom een enorme stap voorwaarts.

Groene energie als motor voor ontwikkelingMet groene initiatieven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika laat Hivos samen met haar partners zien dat duurzame energie dé motor voor ontwikkeling is. Op het Indonesische eiland Sumba zijn nu al meer dan 150 werkende biogasinstallaties geïnstalleerd. Deze leveren schoon gas, en koken boven een ongezond houtvuur is daarmee niet meer nodig. Ook schitteren al meer dan 25.000 zonnepanelen op Sumbanese huisjes en zorgen waterpompen ervoor dat landbouw ook tijdens de jaarlijkse droogte mogelijk wordt  Dankzij deze duurzame energie kunnen de mensen op Sumba ook ’s avonds werken of studeren. Zo werkt Hivos wereldwijd aan toegang tot duurzame energie voor iedereen.

Meer over het onderzoek> Onderzoek duurzaamheid elektriciteitsleveranciers (pdf)
> Onderzoeksmethode (pdf)
> Stroomproducten in kaart (pdf)
> Elektriciteitsleveranciers in kaart (pdf)
> Referentierapport (pdf)

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer