Hivos zoekt een duurzame huisbank

22 februari, 2010

Criteria
Hivos en Oxfam Novib zijn voor hun geldzaken afhankelijk van een bank die uitgebreide internationale betalingsmogelijkheden biedt. Deze – grote – banken laten onderling nog flinke verschillen zien, maar scoren tot nu toe nog geen van allen optimaal op duurzaamheidscriteria.

Duurzaamheidbeleid zal voor 50 procent de keuze voor een nieuwe huisbank bepalen. Daarnaast wordt uiteraard ook gekeken naar de zakelijke degelijkheid en gunstige financiële voorwaarden. Deze eisen zijn vastgelegd in een Europese aanbesteding die op 4 februari 2010 werd gepubliceerd.

Het is nieuw om duurzaamheidcriteria zo zwaar te laten meewegen in een aanbesteding en omdat er strenge juridische eisen gelden rond een Europese aanbesteding, moest de formulering van de criteria voor duurzaamheid goed worden onderzocht. Uiteindelijk konden de organisaties profiteren van de criteria van de Eerlijke Bankwijzer.

Eerlijke bankwijzer
De banken worden beoordeeld op basis van hun scores op alle thema’s in de Eerlijke Bankwijzer. Ook wordt gekeken naar de ambities van banken ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de komende 5 jaar. Verder is het van belang dat duurzaamheid goed verankerd is in de Raad van Bestuur van een bank en er bereidheid is om in alle openheid met ons samen te werken om het duurzaamheidbeleid verder te verbeteren.

Update 28 mei 2010
Rabobank nieuwe huisbank Hivos

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer