Hivos wil einde aan vervolging van vreedzame Iraanse activisten

4 januari, 2011

Fatemeh en Maryam zijn veroordeeld tot een boete en een half jaar cel. Zij voerden met behulp van een petitie actie om de positie van vrouwen in de Iraanse samenleving te verbeteren. Het is de eerste keer dat een persoon is veroordeeld voor niets anders dan het verzamelen van handtekeningen. De rechters zijn echter van mening dat het streven van de actievoerders om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen een poging is om de Islamitische Republiek omver te werpen.

Propaganda
Fatemeh Masjedi en Maryam Bidgoli werden door veiligheidstroepen gearresteerd in de heilige stad Qom op 7 mei 2009 en na twee weken op borgtocht vrijgelaten. Nadat zij op 4 augustus 2010 door een rechtbank werden gehoord, werd hen “propaganda tegen het [politieke] systeem” ten laste gelegd. De twee werden veroordeeld tot een jaar cel, hetgeen in hoger beroep op 7 december werd verminderd tot een half jaar.

Shadi Sadr, een bekende mensenrechtenactivist en Hivos partner werkt als advocaat voor Fatemeh en Maryam. “Het is voor ons allemaal van belang dat we in actie komen tegen het opsluiten van activisten door de rechterlijke macht in Qom. Als we ze hun gang laten gaan, wordt het opsluiten van vrouwenrechtenactivisten alleen maar makkelijker”, aldus Sadr.

Grote zorgen
Recente ontwikkelingen in Iran passen in een trend van steeds harder optreden tegen het maatschappelijke middenveld. Zelfs advocaten die hun cliënten verdedigen zijn niet langer veilig. Hivos is zeer bezorgd over deze ontwikkelingen en roept de Iraanse overheid op om te stoppen met het vervolgen en executeren van activisten, hun advocaten en familie.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer