Responsive image

Hivos vraagt de regering om een humaan asielbeleid

26 juni, 2018

Samen met negentien andere maatschappelijke- en mensenrechtenorganisaties reageert Hivos met afschuw op instemming van de Tweede Kamer met het nieuwe asielplan van de EU. In een gezamenlijke oproep vragen wij de regering om juist een humaan asielbeleid te voeren in lijn met het internationale recht.

EU-president Tusk heeft als mogelijke oplossing van het migratie- en vluchtelingenvraagstuk voorgesteld om Europa af te sluiten voor mensen op de vlucht. Opvang, bescherming en hulp voor kwetsbaren wordt daarmee afgeschoven op landen die daar stuk voor stuk minder toe in staat zijn dan EU landen zelf. In de gezamenlijke advertentie zeggen de organisaties: “Er is groot verschil tussen opvangen in de regio en opsluiten in de regio”.

Beknibbelen

Europa afsluiten voor mensen op de vlucht is onacceptabel. Het individuele recht op een asielaanvraag wordt daarmee op de helling gezet. Wij vragen de Nederlandse regering om moreel leiderschap en een asielbeleid dat recht doet aan waar Europa voor staat: menselijkheid, solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid. Niemand vlucht vrijwillig en waarden zijn niet iets om op te beknibbelen.

Voor Hivos is het van wezenlijk belang dat er in landen van herkomst én in doorreislanden geïnvesteerd wordt in goed bestuur en de versterking van het maatschappelijk middenveld. Kritische burgers, onafhankelijke, pluriforme media, een gezonde civiele ruimte, het zijn allemaal countervailing powers die zorgen voor evenwicht in een samenleving en controle op de zittende macht, die vanwege de gevoerde politiek zo vaak de prikkel geeft aan burgers om het heil elders te zoeken.

Twintig organisaties

Nooit eerder sloegen in zo’n korte tijd zoveel maatschappelijke organisaties de handen ineen om hun zorgen te uiten voor voorgenomen wijzigingen in het asielbeleid. De actie wordt gesteund door: Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, CARE Nederland, Cordaid, Het Rode Kruis, Hivos, ICCO/Kerk in Aktie, Oxfam Novib, PAX, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Tear, Terre des Hommes, Vluchtelingenwerk Nederland, War Child, World Vision en ZOA.

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer