Hivos: vorm pact tegen vrouwenbesnijdenis

6 februari, 2012

Dat is zeer verontrustend, gezien de aard en de omvang van deze grove mensenrechten schending. Tot voor kort werd FGM voornamelijk beschouwd als een Afrikaans probleem. Onderzoek, publicaties en ander bewijs duiden er echter op dat vrouwenbesnijdenis een groot probleem is in het Midden Ooosten. Vrouwen worden besneden in Jemen, Irak,  Syrië, Oman en Saoedi-Arabië. FGM is een groot taboe in het Midden-Oosten, het is essentieel dat dit taboe wordt doorbroken en vrouwen zeggenschap krijgen over hun eigen lichaam.

OproepVandaag benadrukken wij Zero Tolerance tegen FGM. Daarom doet Hivos vandaag een oproep aan alle organisaties die in het Midden-Oosten tegen FGM strijden om zich te verenigen. Door een regionaal netwerk te vormen kunnen onder meer onderzoeksgegevens worden gebundeld en kan druk op regeringen worden opgevoerd.
En om met nog een positieve noot te eindigen: Campagnes en lobby tegen vrouwenbesnijdenis hebben effect, zoals de recente aanname van een wet tegen FGM in Koerdistan bewijst!
AchtergrondDe meeste Aziatische landen waar FGM voorkomt zijn Moslimlanden. Vele Moslim leiders spelen een aanzienlijke rol in het rechtvaardigen/ goedpraten van de praktijk. Om het sec als een religieuze praktijk te betitelen gaat echter te ver. FGM is sinds kort strafbaar in Nederland.

FGM is international erkend als een ernstige schending van mensenrechten. Het weerspiegelt een diepgewortelde sekseongelijkheid. De praktijk schendt het recht op gezondheid, veiligheid en persoonlijke integriteit, het recht om gevrijwaard te blijven van marteling en wrede, inhumane behandeling. Onder FGM wordt verstaan, alle ingrepen die een gedeeltelijke of volledige verwijdering van het vrouwelijke geslachtsorgaan behelzen, of anderszins verwonding van het vrouwelijke geslachtsorgaan voor niet medische redenen. Het wordt veelal uitgevoerd door ‘traditionele besnijders’.

Voor meer informatie over de coalitie om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan in West Azie kunt u contact opnemen met Roman Baatenburg de Jong.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer